Friday, December 9, 2011

Pasaraya 1 Malaysia?



In The name of Allah,The most Gracious and The most Merciful.

first of all, nak komen pasal pasaraya 1 Malaysia yang  bakal dibuka  tak lama lagi.. or dah dibuka
memang la bagus bukak kedai utk membantu golongan yang susah..bagi harga murah..
dengan hanya beberapa sen?or maybe RM1 la...
niat mmg la bagus tapi sebagai kerajaan yang mempunyai rakyat pelbagai status dan pekerjaan..
kene consider la jugak peniaga-peniaga lain..yang kemungkinan business nye akan lingkup dek kerana niat "nak tolong" orang susah..


jangan salah faham eh,i'm not a businesswoman..
but based on my observation la,banyak peniaga dapat kesan buruk daripada pasaraya 1 Malaysia ni..
suppose kerajaan wujudkan la perjanjian persetujuan harga,antara peniaga-peniaga..
supaya semua orang boleh cari makan..
takde yang terlalu mahal,dan takde yang terlalu murah sampai menyusahkan orang lain..
common la,orang lain pun nak carik makan jugak..
1 Malaysia,1 Malaysia jugak,tp consider la secara menyeluruh...
lepas tu,masuk PLKN letak dorm budak muslim and non-muslim campur satu bilik..
ape ni..kan aurat antara perempuan muslim and non-muslim sama seperti aurat dengan yang bukan muhrim..
adehhh...kesabaran diuji betull....



that's why la pemerintahan Malaysia mesti diketuai oleh seseorang yang betul-betul faham islam..
bukan islam hanya pada nama..
sistem matawang.pendidikan,pemerintahan...
everything...all of it..serabut tanpa guideline yang betul-betul oleh orang yang memahami islam...
ilmu politik saje tak cukup..I'M SICK OF IT..:'(
menjerit siang malam,bela melayu,Malaysia BOLEH..tapi agama?where it goes?dalam poket?
Ya Allah,bantulah hamba-hambaMu ,untuk menaikkan kembali kalimah namaMu di muka bumi ini...:'(
supaya hambaMu ini dapat bernafas lega ketika menghembuskan nafas yang terakhir..
at least I've done something for the sake of Islam..walaupun tak berjaya..but maybe 50 or 100 years later it will.Bantu kami umat islam sedunia dpd kekejaman kafir laknatullah..terutama saudara-saudaraku di Palestin..
jauhkanlah kami daripada fitnah dajal...dan mereka-mereka yang jahiliyyah daripada islam yang sebenar..







tgklah...sekarang ni bukan orang kafir je yang menetang islam...malah orang islam sendiri yang lebih-lebih..
kalau kail panjang sejengkal,lautan dalam jangan diduga la..
kalau ilmu agama tak mahir,mulut tu tolong jangan pantas sangat...nak buat sesuatu tu fikir..atau bertanya pada yang pakar..
tak salah punnn kan..tak mati punn..
daripada memburuk-burukkan  ISLAM..
common la...your own religion..ade orang kafir kutuk agama diorang sendiri?ade?
siapa kita nak lawan perintah ALLAH S.W.T?
siapa kita sekadar meminjam nikmatNYA?
udara ALLAH S.W.T bagi..
nikmat tak terkira..
boleh kau mempersendakan agamaNYA?
memang tak bersyukur langsung...
astaghfirullahalazim..


Allah S.W.T pencipta kita
HE knows us the best..
nobody can beat HIM in knowledge...
NOBODY..
sekiranya perintah dikeluarkan olehNYA,which means itu yang paling sesuai utk makhlukNYA...
then why arguing about that?
kita siapa dengan ALLAH S.W.T?
memang mood marah ni..
penyakit hati dalan kalangan umat islam semakin parah..:'(
takut Malaysia pulak yang dapat musibah seperti Indonesia..
jangan bangga sangat la Malaysia aman damai..kalau tak reti nak bersyukur..
kufur dengan ALLAH S.W.T..
bila-bila ALLAH S.W.T boleh tarik balik..
sombong dengan ALLAH S.W.T
ulama' di kutuk sesuka hati..dah banyak ilmu sangat la tu...
nobody perfect la..setiap manusia melakukan kesilapan..
even ulama' pon boleh melakukan kesilapan..
tapi sebaik-baik manusia yang melakukan kesalahan adalah yang bertaubat.


Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 
"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 

H.R. Abu Daud 


sekian~~~
Assalamualaikum.


No comments:

Post a Comment