Wednesday, April 20, 2011

HOTnyewww awakeewww~tangan kedada mate keatas~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


fist of all before tangan mencoret esei yang panjang lebar.nak verify dulu yang entri ni bukanlah berniat utk memerli or mengutuk sesiapa pon..cume rase terpanggil utk menegur kwn2 yg "HOTnyewww"


rasenye dah berkoyan-koyan dah note kat fb tegur pasal gambar yg diupload di fb..
majority notes yg di share menyatakan main point tidak setuju dgn sikap org yg suke berposing kat fb


org HOT: sukeee hati aku la...fb aku..blog aku...page aku..nak letak ape ke,ikut aku punye suke lee.
prof.sentap: takpe2 tambah lagi gambar2 HOT pakat pangiil semuaaaa tgk...baru lagi HOT dan seksi.


sbnarnye agak terasa annoying la gak bile klua kat news feed.
****** uploaded 30 new photos..
arghhhhh!!!ade gamba HOT baru...
tgk2 gambar posing sini,posing sane,bibir mungil,tambah lagi gincu merah...
kalo org amek gamba die takpe..yang tak ley tahan die amek gambar sendiri...'
tu yg jadi posing2 maut tu,kalah tyra bank*eh betul ke aku eja name die?


kwn2 sume tak salah pon nak letak gambar kat fb ni....
tapi engat la kat fb ni bukannye kaum sejenis je yang gune.mcm2 jenis..2 ke 3 jenis gune.
cukuplah letak gambar sekadar org kenai..eh ni sape ni...
tgk gambar..."oh,die ni...aku kenal"
jgn lah letak gambar smpai org tahu luar dlm perangai korg..
suke pakai baju niii..posig lagu ni...
suke muncung mcm niii....awwww!!!
pastu pegi McD amek gambar tgh nganga gigit kentang.awww lagi HOT.


bayangkanlah en.....satu hari 10 org tgk gambar kite mcm tu....
belum tentu fully cover aurat satu,tutup semua ke?yg nampak muke ngan tapak tgn je ke?
kalau rase tak cukup fully tutup aurat tok sah la dok tayang kat org..
aku rase dosa aku dah cukup banyak dah utk menambah dosa free mcm tu je..
tgh tido kat bilik tak buat ape2 pon dosa masuk...
tgh solat dan bace quran pon dosa masuk....
dosa online la katekan...engat bank je ke boleh online..24 hours tu dosa online...


org yg tgk gamba yg segan..yang menayang tak tahu la segan ke tak?
harap segan laa kan...dan die terupload dlm fb....tgk2 dpt sambutan lak tu ramai komen....
dgn alasan ter"upload"
toksah la posing2 segala macam simpan je kat rumah tu...tengok sendiri..


ni bukan ortodoks or narrow minded,ni utk mengelakkan dgn dosa online..
dah ibadah aku pon belum tentu cukup utk melayakkan ke syurga...kalau esok Allah cabut nyawa...
T.T arghhh!! menangis dlm kubur gambar kat fb ade lagi...lupe nak bg org password suh delete...
berterusan dosa online....ajnabi tgk pe  sume....
dah kebumi dah ni...
gambar kat fb?




kawan2 sedangkan besok orang yang di dalam kubur tu,dlm keadaan gelap....
jika mayat tu jenis yg tinggal solat,die akan fikir kenape la aku tinggal solat dulu,
jika mayat itu jenis yang buat bende wajib jee,die akan fikir kenape laaa aku tinggal yg sunat dulu...
jika mayat tu jenis yang buat sunat + wajib pe sume ,die akan fikir kenape laaa aku tak buat byk lagi sunat..


u seee kita akan rase amalan sentiasa tak cukup...so tak payah la nak tambah lagi dgn dosa online disebabkan aksi-aksi panas kat fb..tambah belum tentu fully cover aurat,,,
cukup la gambar kwn kite kenal...sape kite...
tp rasenye kalau letak name pon org dah kenall...
len ah kalau name Irwansyah..korg letak Putera Idaman Malaye ke kan?
mmg la org tak kenal...


hehe....ok la...entri ni hanye berniat utk menegur je...
karang kalau ckp depan2 kecik hati pulak...
pastu gaduh n terpeleot...seminggu masam...=.='
blog ni la jadi medium utk menyuarakan ape yg sepatutye disuarakan tapi belum tersuara..*ape bahasa la tika ni.=.='
aku mengaku masih belum cukup kuat utk face to face.kdg2 bile tgk tu mmg jujur ckp ,rase marah tu ade laaa.. soryyyyy..mintak maaf dari hujung rambut smpai hujung kaki..saye hanye insan biase yang tidak cukup sempurna...bersikap pelupa dan sering melakukan dosa...
tapi ape pun Alhamdulillah kpd ALLAH S.W.T..


till then..:)
sekian wasalam.
                  

Monday, April 11, 2011

satu perkongsian: ape kaitan kau dan aku?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....


mata memandang keluar tingkap....
kelihatan tumbuh-tumbuhan di tepi jalan menghijau.....
mata ini mmg mudah tertarik kpd yg hijau....sejuk utk dipandang..subhanAllah...
sejak dari dulu menjadi satu hobi utk memandang kpd yg hijau sepanjang perjalanan....
mase dolu-dolu la..kecik-kecik dulu..mak kate kalo pandang bende hijau nnt mata sihat....hehe~


setelah hampir stgh jam perjalanan..akhirnye Alhamdulillah tiba di sebuah tempat.
kelihatan dua orang kanak-kanak  berjalan di hadapan kereta..
bukan saye yg pandu ea..naik kereta org..*masih menabung lagi utk amek lesen kete..hee~
Assalamualaikum..salah seorg dpd kanak-kanak itu memberi salam kpd kami....
tersentuh hati ini..pertama kali disapa dari luar kereta oleh seorg kanak-kanak...memberi salam dgn begitu bersemangat..sungguh indah islam itu..penuh dgn adab2 tertibnye..even sepatutnye org yg kat dlm kete yg bg salam pd pejalan kaki...eheh~*tamparan di situ.


(dialog di bwh tak berkaitan dgn sape2...)
ape kaitan kau dan aku?


B:suke hati aku la...nak buat ape..yang ko sibuk2..kenape?*double jerk kening.


A:
  lantak ko lah nak buat ape pon yg penting aku beribadah...byk buat pahala
  esok kubur masing2..lantak ko lah nak kapel ke?lantak ko lah nak tinggal solat ke?
  janji aku tak ikut ko...








satu soalan!
betul ke tindakan si A tu....
die jage ibadah die..tak buat dosa pon...
jage amalan,kawal nafsu..tapi kwn die?die biarkan...
org sekeliling die? per cer ni beb?
pentingkan diri je...lupekah engkau yang islam menyuruh kepada amar makruf nahi mungkar...


terjemahan surah al-asr


“Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh.
Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”.






berdasarkan ayat di atas..
semua manusia berada dlm kerugian...kecuali yang berpesan-pesan dgn kebenaran dan yang berpesan-pesan dgn kesabaran.
eh..aku dah sembahyang dah...dah puase dah...dah buat yang wajib dan sunat dah..tak cukup lagi ke?
nak tanye korg...kalau dlm satu negera tu nak ditimpakan bencana...
or tsunami nak dtg..sbb byk kemungkaran berlaku.. air tsunami tu boleh pilih ke?
eh ni org kuat ibadah.....elak..jgn kene die....
eh die ni baik....elak...biar die selamat...x de nyeeee...
sume kene....tak de nak elak2nye...


meh saye bagi satu kronologi...
bygkan antum sume naik sebuah kapal.....
dlm kapal tu ade org baik..ade yg kurg baik..
org yg kurg baik tu mengapak kapal tu(buat maksiat or larangan Allah)
org yg baik tu tak hiraukan pon....
die terus beribadah...beribadah siang mlm atas  kapal...
lame-lame kapal itu tenggelam...semuanye mati..tak ade yg terselamat pon....
ape function org yg baik itu kalau die tak tegur yg mengapak tu?
die selamat ke?


dlm ayat di atas dah ditekankan....org yg tak rugi adalah org yg menyampaikan dgn kebenaran dan kesabaran...
lepas ke beban kat bahu kite kat akhirat nanti kalau kite tak slg mengingatkan?




cabaran utk org2 islam dahulu..ialah mengajak org bukan islam mengenali islam..
cabaran muslim zmn skrg..tambah satu lagi..iaitu mengajak yg islam kembali kpd islam;
kalau seseorg tu duduk di tempat yang baik....x de dugaan pon utk die..x de org buat maksiat.. x de org yg seksi2...
semuanye smooth je....duk beribadah....mcm mane tahu tahap mane iman die?
bile satu hari die pergi ke dlm satu kelompok di mana org2 di situ melakukan larangan Allah di sekelilingnye.bagaimanakah reaksi imannye?bertahan ke?
nak memberi peringatan mmg byk dugaan....x sume org suke dtg usrah..tak sume org suke denga ceramah dan teguran....tu sume dugaan...utk berjaya dunia dan akhirat mesti bekerja..bukan duk diam je boleh berjaya....fikir2 kan lah..



Do men think that they will be left alone on saying, "We believe", and that they will not be tested?
(Al-Ankabut : 2)








Firman Allah SWT di dalam Surah Muhammad, ayat 7: “Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya kamu membantu agama Allah.. Nescaya Allah akan membantu kamu dan meneguhkan kedudukan kamu.”




p/s: input dpd program ....sekadar berkongsi...feels free to comment.:)