Monday, June 27, 2011

towards the real chemical engineering

In the name of Allah.The most gracious and the most merciful


first time  dapat offer utp mase tu kat rumah.
excited sampai melompat2 berlari-lari pergi kat emak...
but during that time,still tak tau course ape sebab tak boleh buka emel ,lupe password dah.=.='
rasenye gune password doraemon kot..smpai skrg tak ley buka..adehh
last2 kol je registra utp tanye dapat kos ape..
mase tu dah bertekad.."kalau dapat chemical engineering baru aku pergi utp"
kalau dapat course lain,sayonara utp,i'm staying at PLKN.

tapi once call diangkat,telah diconfirmkan dapat chemical engineering...
memang excited melampau la..
excited sebab dapat chemical engineering or dapat keluar PLKN tu tak sure pulak..haha

melangkah ke alam Undegraduate.
sekarang sudah 1st year 2nd Semester
kalau dulu mase foundation...memang blur la pasal chemical engineering ni..
tapi once dah masuk UG, barulah sedar..
yang sebenarnya chemical engineering tu tak de la ber"chemical "sgt pon...
maksudnya di situ,name je chemical engineering,tapi problem solving ,sllybus semua banyak relate dengan physics and mathematics, especially subjek principle of chemical engineering
this subject is really going to test my patience,
kalau masuk kuliah tu selesaikan satu soalan 2 jam..
fiuhhh!!!imagining how the final exam will be?T.T
selesaikan satu soalan dengan lecturer selama 2 jam..memang cuak nak masuk final exam macam ni.no wonder la bile view range salary chemical engineer memang lumayan..ade yang mencecah ratusan ribu..
subjek engineering ni memang kene banyak buat assumption,assumption tu bende yg takde dalam soalan tapi kite mesti buat utk selesaikan soalan.

   

                              Buku fluid mechanics..time lecture okay je faham,tp bile tgk tutor blurr sikit.lecturer said    
                              this subject requires a lot of exercises.okay.chaiyok tikah,chemical-engineer-to-be

benda ni lagi kritikal dari physical chemistry


next week ade 3 paper,fluid mechanics,principle chemical engineering and vector calculus.
Ochem test lepas cuti midsem,fuhh lega,kalau tak jadi 4 paper..tak tau nak pegang mane satu dulu.
minat tu makin lama makin bertambah,tapi sllybus makin lama makin susah,*tak bagi kerjasama langsung.haha
tu je kot nak share,maybe ade adik2 yg nak ambil chemical engineering tu..
jangan terpedaya la dengan name chemical tu.hehe..:)


till then..
sekian wasalam:)




Sunday, June 19, 2011

Revive the passion in your mission

In the name of Allah,The most gracious and the most merciful..


dah lame la gak tak update blog.
fuhh siyes timetable is reallly really pack for this sem with 8 hours lab,class 8am-5pm for Tuesday and Thursday continuously with only one hour gap..
klua pagi..balik ptg,lagi sedap pas kul 5 tu smbg usrah or ade meeting..maghrib baru abis..mlm ade meeting lagi....balik bilik terus syahid..dah tak sempat nak buat ape-ape pon lagi..penat sangat.
this new timetable is really gonna test my patience...






                        melihat pada jadual UG ni serius rindukan jadual foundation=.='


tapi kalau nak difikirkan balik,inilah one of the hardship yg perlu ditempuhi..
mane ade orang senang-senang je dapat jadi engineer without any challenge rite?
bile cakap ouh cita-cita saye nak jadi engineer..then kechinnngg!! jadi..of course la tak kan..
mengikut pada tajuk "revive the passion in your mission" tu,actually i wanna stress out about our true missions and visions in life.


firstly of course la sbg hamba Allah..tujuan utama hidup adalah utk menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah.


"Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku." 
- Surah az-Zariyat: ayat 56.


teringat kisah Aisyah r.a dan Nabi Muhammad s.a.w..
aisyah pernah bertanye..mengapakah rasulullah masih bertaubat dan tak pernah jemu beribadah smpai bengkak kaki.
sedangkan rasulullah tu kekasih Allah,dijamin syurga..any wish will be granted.
tetapi ape jawapan rasulullah wahai sahabat-sahabat sekalian?
Baginda menjawab dengan tenang “Ya Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba. Sesungguhnya aku ingin menjadi seorang hambaNya yang bersyukur.”

Sumber: Aku Ingin Menjadi Seorang HambaNya Yang Bersyukur | Paradigma MUKMIN http://akuislam.com/blog/kisah-tauladan/aku-ingin-menjadi-seorang-hambanya-yang-bersyukur/#ixzz1Pm4r6reN



Allah S.W.T dah bagi kite macam-macam nikmat,tak terkira banyaknye..
tapi bagaimana kite ekspresikan rase syukur kite?*tepuk dada tanye selera


segala yang kite buat samada belajar,bersukan,meeting,masuk tournament,tak keysah la join ape-ape pon...
ape niat korg?nak sijil?nak dapat skill?nak kerja bagus?nak famous?nak dapat duit byk?
bende-bende ni memang bagus..tapi itulah je la yang kite dapat kalau beginilah niat kita..
kalau boleh setiap perbuatan tu di relatekan dgn Allah..
contoh1:aku niat belajar kerana Allah..ini adalah perintah Allah utk menuntut ilmu..
contoh 2:aku niat bersukan kerana Allah..sebab dengan beriadah aku akan jadi sihat dan ia suruhan rasulullah dpd Allah jugak..disamping tu dapat jugak ajak kawan-kawan jangan tinggal solat mase bersukan..khusyuk sgt main.
contoh 3:aku join event kerana Allah,sebab ini adalah satu cara menuntut ilmu,dan Allah perintahkan kite utk menuntut ilmu....
ni serius eh..jangan lepas ni niat aku mencuri kerana Allah S.W.T pulak..memang nak kene plangkong jugak kang.


bile segala niat kite hanya kerana Allah..insyaAllah kite tak kan terpesong and priority kite sentiasa terjaga*reminding myself also
takde rugi nye kalau niat kerana Allah..kalau niat utk sijil or resume..dapat sijil ngan resume je la..perbuatan kite tak diconsider sbg ibadah.


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”



for example,memang la bidang engineering tu fardhu kifayah,bukan fardhu ain..hanye segolongan je yang perlu ambil..tak diwajibkan semua..
tetapi untuk golongan yang dah menceburkan diri dalam bidang tersebut,ia menjadi wajib untuk die menuntut bidang tersebut dan menjaga priority die...supaya dapat menampung orang yang tak ambil bidang tersebut.
begitu juga dengan perubatan,dan banyak lagi.


apabila segala kerja or amalan kite diniatkan kerana Allah dan agamanya,insyaAllah kita akan automatik bersemangat..
tak caye?CUBA! everything we do kite relatekan dengan Allah..
bile sesuatu kite buat tu tak sesuai utk dimulakan dgn bismillah or tak dapat di relate kan dgn Allah or agama, 
there must something wrong with that action,cube consider balik...*reminding myself also..


ok tu je kot nak nyonteng...
just a few reminder for me and friends..
love ya!
till then~
happy reviving your passion
jangan lupe betulkan niat balik kalau tak berkaitan dgn Allah..dan semoga kita dijauhkan dari sifat malas..


“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari rasa sempit dalam dada dan rasa gelisah. Aku pun berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan. Aku berlindung kepada-Mu dari sikap pengecut dan kikir. Aku berlindung kepada-Mu dari belenggu utang dan tekanan manusia:







Sunday, June 5, 2011

Result nak kluaaaaa~

In the name of Allah,The most gracious and the most merciful


penat betul naik bas dari melaka ke perak...
suppose time duration die 5 jam jeee...tapi sbb bas yg dinaiki singgah sane...singgah sini,,
so jadi la 8 jam...
mmg rimas betul duk dlm bas lame-lame...
tapi ape nak buat tu je la satu bas dari melaka ke sri iskandar.
takde bas len dah..
lagi parah ade budak india dekat sblh muntah pulak...sabo je laaa....die punye bauuu..adehhh...
saboo,saboo,saboo
okayyy fine ni kali terakhir naik bas tu(dah berpuluh kali dah sebut ayat ni..haha..)




arghhhh!result dah nak klua dah..
ya Allah semoga result yg diannounce cemerlang,gemilang dan terbilang..
dan semua rakan2 termasuk saye dpt meneruskan pengajian spt biase tanpa loading2..hehe
lepas ni Final exam pon kene pas...dah tak ley depend coursework mark jeee...
okeh chaiyok tikah....
tu sume merupakan tension utk kite jadi lebih rajin...
nak kene manage time dgn bijak
nak handle study,events,badan2 di utp,keje amal..semoga semakin kuat..
bile ngadu kat ayah penat,,,,
mesti ayah cakap,
"ayah ni lagi penat,dgn keje lagi,mane nak jage anak 7 org,nak bayar ni bayar tu,urus sekolah,urus asrama,urus plkn ko lagi.(opppss terase di situ =.=')...tgk mcm mane ayah boleh buat...
ayah kate kalau nak jadi superb mcm die boleh urus byk2 bende..


1)jgn tangguh keje..dpt je terus buat
2)kalau study ke or buat keje susah..jgn ckp bende tu susah..nnt takde semangat nak buat...ckp mesti boleh..sng jee...
3)buat keje pantas,jgn lembap..jd efisen ckit...


baik ayah..anakandamu akan cube jd iron lady nak ikut jd superman mcm ayah..:) hehe...