Thursday, October 21, 2010

diariku sejenak~


sedar x sedar...dah masok 10 tahun*oppsss!!! 10 bulan aq berade di UTP...
tempat yg bakal menjadi rumahku utk 5tahun.....kwn2 ku....bilik kuliahku.....=)
seperti sudah lame mengenali mereka....haha..*touching2 lak...
best gak masok UTP...dpt ramai kwn2...pelbagai ragam...haha
skang neyh..alhamdulillah dah menginjak ke SEM3.....mcm baru smlm je aq mendaftar tuk masok ke UTP..\
hurmmm..subjek kat sini makin lame makin mencabar..mmg uji kesabaran betol ah.
ranking mata pelajaran yg diminati:
1.CHEMISTRY
2.CALCULUS
3.PHYSICS....pening ouh physics2....soklan berbelit...nk buat lab report lagi la....nyawe2 ikan je.
kalo pasal keluarga lak....everything ok rite now..
walaupun bapa saudaraku baru je menghembuskan nafas yg terakhirnye...(al-fatihah)

semoga rohnye dicucuri rahmat.

adik laki ku yg ketiga baru je habis menduduki exam PMR...ayah nk masukkan die skola teknik katenye...
x keysah pon...asalkan die minat dan dpt pekerjaan yg halal...duet perkara kedua=)
baby ku semakin membesar dan makin comel.....rindunye nk denga suare die ketawa...COMELLLLL!!!!
akak dah selamat masuk universiti UPSI...dan tak lame lagi bakal bergelar seorg guru..
aq???di sinilah aq...di UTP...bersama sahabat2ku...*syahirah nazri ,*nabila syahira...*fatin filzati...*amirah suhaimi.....semuanye baek dgn aq....5 tahun bersame beb....lepas grad di UTP?*berpisah...
 ayah dan mak...T.T
kdg2 nmpk ayah termenung sorg2 kat beranda rumah...
rase nk mengalir air mata melihat pengorbanan seorang ayah....terpakse mencari duet utk menanggung kami adik-beradik..ayah...org tau sgt2...dlm senyuman ayah....terpendam air mate yg ditahan2...hope dpt balas jasa ayah pd suatu hari nnt....walaupun org tau bape byk pon org berbakti....tp ttp tak menyamai jasa seorg ayah...*ayah jgn lah termenung lagi kat beranda rumah.....x sanggup tgk...
 mak.....
sesekali terdengar doa seorg ibu dari sblh bilik...
mendoakan kejayaan anak2 nye...
mendoakan anak2 nye menjadi hambe yg soleh dan solehah...
x sanggup nk denga....kdg2 tue buat2 x denga je....sedeyyyyyyy kot!!!
 Ya Allah ...aq sgt bersyukur kpdmu kerana mengurniakanku keluarga yg sgt2sempurna...
bahagia sgt2...*tp ayah suke membebel.... haha..

mak ayah..I'll try my best...tok dptkan yg termampu...and all the skills needed to be a great engineer...

cinta??
aq bknlah insan yg bertuah dlm hal percintaan.haha
so no komen...malas nk layan hati yg terluka...dugaan Allah sememangnye berpatutan dgn kemampuanku...
mak pesan*atikah study je!!!! no boys!!.....denga x mak ckp ni? ....jwpnku:=)(senyum tanda setuju)
just follow the flow je la...haha*takdir
x berani nk lawan ckp mak ayah...
what goes around comes around...
ape yg aq buat kat mak ayah....takot satu hari nnt anak aq pulak yg buat kat aq...
hepi to see them hepi....

nenek ape cite??

dah lame x balek kmpung....rindu sgt2 nk duduk kat dapur dgn nenek.....
tgk tv dengan nenek...tido dgn nenek..opsss!!!haha....*termanje lak(al maklumlah cucu kesayangan)
p/s:cucu laen jgn jeles ea?haha
5 tahun duduk ngan nenek ...dpd form 1 smpai form 5....nenek masak mmg superb!!!
sedap tahap nghaban.....
kdg2 tengah masak2 tue nenek bley ngantuk lak...pas2 tido kat sofa dapur...
*tika smbg eh....masak...=.="

kwn2 lame??
ouh..byk sgt2 kwn.....kwn skola SHARODZ...PLKN...
mostly kwn2 dah fly mesir ngan jordan...melanjutkan pelajaran dlm bidang perubatan(pernah suatu ketika dahulu menjadi cita2 ku)...
but nobody can change the destiny.....here I am....goin to be an engineer...
tawaran terpakse ku tolak....sume twrn yg dtg ...sumenye coz medic....hanye UTP satu2nye coz engineering...tp yg tulah yg ku ambil...pelik kan?pelik sgt2...tp x pe la .....every clouds has its silver lining..
mane tahu disebalik hujan Allah nk kasi pelangi....=)


hurm...tu je kot...x byk bende pon nk share....
sekian wassalam~







Friday, October 8, 2010

ANDA JENIS PEREMPUAN YANG MACAM MANA?BE ALERT!!!

In the name of Allah the Most Gracious and The Most Merciful...
First of all coretan ni bkn lah berniat utk menyindir pembace2 blog...hehe~
tetapi berniat utk berkongsi with all of u especially girls....
pernah x kite tertanye?perempuan jenis apakah kite???
maksod saye bknlah yang lemah lembut ke ape?
dari sudut pndgn saye lah...there's only two types of girls in this world...
nk tau x ape die?
1.perempuan yang menyebabkan kejayaan dan ingatnye seseorang kepada Allah
2.perempuan yang menyebabkan kegagalan dan kelalaian seseorang dpd Allah....
ni dari sudut pndgn saye lah...
melihat kpd keadaan dunia yang semakin mencabar dan menggerunkan....
masalah sosial yang sgt berleluasa...
kes org buang bayi x pyh nk ckp laaaaaaa~ 
dah mcm cerita yang x pernah expired....
hurmmm...nauzubillahiminzalik....
saye bknnnye perfect sgt pon...
coretan ni pon bertujuan utk memberi peringatan kpd diri saye dan rakan2 yang sgt saye sayangi...
frenz 4eva beb=)

bagi golongan yang pertama.
 1.perempuan yang menyebabkan kejayaan dan ingatnye seseorang kepada Allah

best kan kalo jd golongan yang mcm ni....
sentiasa dpt ajak org ke arah kebaikan dan jauhi kemungakaran....
perempuan selalunye dikaitkan dgn lelaki.semmemangnye adam diciptakan utk disatukan dgn hawa...
tp kwn yang ku sygngi.....
semoga kite menjadi hawa yang memberi haruman di jalan2 adam utk tertarik ke arah menghambakan diri kpd Allah....bkn haruman utk nafsu mereka...
tp kwn yang ku cintai....
semoga kite menjadi hawa yang memberi wake up call kpd mereka utk mengingati Allah....
bkn memberi wake up call utk sentiasa engat kpd kite..
harap kwn2 dapat faham ape maksod saye di sini...=)

bagi golongan kedua
2.perempuan yang menyebabkan kegagalan dan kelalaian seseorang dpd Allah...
 nauzubillahiminzalik...semoga kite dijauhkan dpd menjadi golongan ini.....
x keysah lah if we have to be different from others but the main point is akal fikiran yang waras dpt membezakan mane yang baik dan mane yang burukkk....
dpd pengalaman saye lah...
saye ade lahhh kwn2 yg terdiri dpd kaum adam....kdg2 tue wondering gak nape lah dorg ni gian sgt nk carik awek ni?
so terpanggillah diri utk bertanye kpd salah sorg dpd mereka...
antara jwpnnye...:sbb kwn ade awek .
                          :sbb rase lonely.x de kwn nk borak2.
                          :sbb cam trend je.....sume org mesti ade awek.....
huh???? ape ni korg???? pliss ah jd matang ckit....=.="
mati ke kalo x de awek?
mati ke kalo rase lonely?
korg mmg sebatang kara ke nk feel lonely?x de keluarag ke?x de kawan ke?
bg yang menjwb sbb kwn2 ade.....and mcm trend je....
KORG NK IKOT ALLAH KE NAK IKUT KWN?
mmg lah ade mcm2 pendapat tentang relationship antara lelaki dan perempuan tp.....
"PREVENTION IS BETTER THAN CURE"...
hope korg ade akal yang waras lah utk memahami maksod disebaliknye...
kwn2, harap kite dijauhkan dpd menjadi golongan yang kedua....aminnnnn ya rabbal alamin....
manusia mmg x pernah lps dpd melakukan kesalahan....
we can't escape from that....tp same2 lah kite kembali kpd Allah......walau ape pon mslh yang kite lalui....walau ape pon dugaan yang kite alami pd zmn yang menggerunkan ini....please refer to Al-Quran and Al-Sunnah...NOT OT UR FRENZ!!!......=)
that's alll...ngee ^_^....
tidak berniat utk menyindir sesiapa pon...=)
sekian wassalam.

Wednesday, October 6, 2010

SEMANGAT DI MANAKAH KAMU?


Dengan name Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...
hanye kpdmu tmpt hambu ini memohon pertolongan..
Engkau sihatkanlah tubuh bdn hambamu ini...agarku dpt melakukan ibadah mu dgn lebih baik.
Engkau berikanlah hambamu ini kekuatan utk sentiasa focus di dlm kelas.
There's a lot of things need to be done....and study is my first priority..
Ya Allah Ya Tuhanku,engkau jauhkanlah hambamu ini dari segala perkara2 maksiat,godaan syaitan dan azab seksa api neraka.
Engkau tabahkanlah hati kedua ibu bapa ku dlm mengahadapi segala dugaan yg telah engkau berikan kpd mereka.....I love them a lot.=)(rindu mak ngan ayah)
Ampukanlah segala dosa kedua ibu bapa ku sama ada yang sengaja ,tidak sengaja,yang terang,dan yang tersembunyi.....amin.
berilah kedua ibu-bapaku, hambamu ini,rakan2 ku,guru2 ku,dan seluruh umat islam di dunia ini....
kejayaan hidup di dunia dan di akhirat......amin Ya Rab.

Friday, October 1, 2010

Everything turn upside down

stlh berpenat lelah mnjadi committee utk dua event yg besar iaitu MPP and CONVO...ternyata kehidupan belajar dan bekerja sgt2 berbeza.....actually byk blaja dpd event convo sbnanye....
we really2 must have a very good communicating skills...
dealing wif a big person such as pengarah MOHE and rector ...wow it's really makes me scared..
tp klo bab2 kene marah tu mmg perkara yg sgt biase....mmg selalu je....sabar aje lah..
sgt2 x suke dgn org yg mungkir janji last minute.....eeee!!! geramnye....tolonglah jd professional ckit.
pening kepala betul handle bende2 cmni...hurmmm...
people really fussy..*sigh...
yg ni baru stat kat utp...belom kat luar lagi especially bile dah stat bekerja..
x tau lah nk ckp pe.....mmg sgt2 unexpectable....pengalaman yg sgt perit...penat die x pyh ckp lah...
i really don't have the right skill yet.......hurmmm...
T.T...makkk!! susahnye nk buat keje ni.....