Thursday, December 29, 2011

3rd semester on the way

In The name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful



menuju ke fasa 20-an dan meninggalkan fasa belasan tahun..aaaaa.

3rd semester is on their way and of course with more interesting subjects

  • Professional communication skills
  • computational method
  • structured programming and database system
  • heat transfer design
  • mass transfer design

akademik semakin mencabar,tangunggjawab makin byk
I know Allah S.W.T is always with me :)
just carry on tika,and end it with a huge success.
cuti 4 bulan yg amat bermakna..PLKN dan keluarga :) i'll miss you
kembali ke teratak UTP.
dengan buku yg tebal2..dgn meeting dan kerja yang tak pernah putus.
quiz,test,assignment..rasenye da lame sgt bonda meninggalkan kamu semua..tunggu yup ;P
kalau dulu sume ayah settlekan..skrg semua kene buat sendiri..
bayar broadband,bayar road tax,ke hulu,ke hilir,duit sendiri..tak best gak dpt biasiswa ni..susah nk carik alasan mintak duit..haha.
hampir 2 tahun berada di UTP..3 more years to go..

teringat satu quote dlm movie 3 idiots:
belajar bukan utk berjaya sahaja..tetapi mengasah skill dan kemahiran.
duduk bilik je 24 jam study je..belum tentu dpt bagi skill dan kemahiran..yang penting faham..

best movie ni..rugi sape tak tgk lagii..serious ouh..

tgk kat newsfeed FB..most of my friends da sambung blaja..even ade yg sgt jauh..ade yg dekat jo..
semua ade ceritera masing-masing
gudluck guys in your life..reunion nnt kite jumpe eh.

selalu ckp kat ayah..engineering susah..engineering susah..
haha..ko ckp byk kali pon takde perubahan pon tika..jadi lagi susah ade la..
alhamdulillah setakat ni masih boleh carry on..
next sem ? hanya Allah S.W.T je yg tau..:)
chaiyyok guyss..
lillahitaa'la

sesungguhnya solatku hidupku ibadahku dan matiku hanya untuk allah S.W.T

till then.








Tuesday, December 13, 2011

Simple reminder:)

In The name of Allah.The Most Gracious and The most merciful.


 "Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik - derhaka." Surah Al-Hadid ayat 16.

Friday, December 9, 2011

Perutusan Ir Atikah untuk Dr.Aini Hafizah:P

In The name of Allah,The most Gracious and The most Merciful




Happy brithday, sanah helwah for my best friend Dr. Aini Hafizah..
dah beso dah akhirnya..
harap semakin sihat dan dipanjangkan umur untuk melakukan lebih banyak ibadah
semoga dimurahkan rezeki
may Allah bless u always and shower you with barakah 
semoga dikurniakan jodoh yang terbaik untukmu..
semoga sedar yang sebenarnya menerima dugaan daripada Allah S.W.T tu sebenarnya satu tanda bahawa DIA sayang pada kita..
semoga sedar bahawa setiap kesusahan dan kesakitan itu menjadi satu kifarah dosa..
you have to be happy with it...
sinari hati dengan al-Quran
sinari wajah dengan wudhu
rajin sujud kepadaNYA:)

semoga menjadi doktor muslimah yang berjaya dunia akhirat
don't forget that you have your IR here :)
jauh dimata dekat dihati..


                                              
                                                        your love,
                                                        Ir Atikah :P

Pasaraya 1 Malaysia?



In The name of Allah,The most Gracious and The most Merciful.

first of all, nak komen pasal pasaraya 1 Malaysia yang  bakal dibuka  tak lama lagi.. or dah dibuka
memang la bagus bukak kedai utk membantu golongan yang susah..bagi harga murah..
dengan hanya beberapa sen?or maybe RM1 la...
niat mmg la bagus tapi sebagai kerajaan yang mempunyai rakyat pelbagai status dan pekerjaan..
kene consider la jugak peniaga-peniaga lain..yang kemungkinan business nye akan lingkup dek kerana niat "nak tolong" orang susah..


jangan salah faham eh,i'm not a businesswoman..
but based on my observation la,banyak peniaga dapat kesan buruk daripada pasaraya 1 Malaysia ni..
suppose kerajaan wujudkan la perjanjian persetujuan harga,antara peniaga-peniaga..
supaya semua orang boleh cari makan..
takde yang terlalu mahal,dan takde yang terlalu murah sampai menyusahkan orang lain..
common la,orang lain pun nak carik makan jugak..
1 Malaysia,1 Malaysia jugak,tp consider la secara menyeluruh...
lepas tu,masuk PLKN letak dorm budak muslim and non-muslim campur satu bilik..
ape ni..kan aurat antara perempuan muslim and non-muslim sama seperti aurat dengan yang bukan muhrim..
adehhh...kesabaran diuji betull....



that's why la pemerintahan Malaysia mesti diketuai oleh seseorang yang betul-betul faham islam..
bukan islam hanya pada nama..
sistem matawang.pendidikan,pemerintahan...
everything...all of it..serabut tanpa guideline yang betul-betul oleh orang yang memahami islam...
ilmu politik saje tak cukup..I'M SICK OF IT..:'(
menjerit siang malam,bela melayu,Malaysia BOLEH..tapi agama?where it goes?dalam poket?
Ya Allah,bantulah hamba-hambaMu ,untuk menaikkan kembali kalimah namaMu di muka bumi ini...:'(
supaya hambaMu ini dapat bernafas lega ketika menghembuskan nafas yang terakhir..
at least I've done something for the sake of Islam..walaupun tak berjaya..but maybe 50 or 100 years later it will.Bantu kami umat islam sedunia dpd kekejaman kafir laknatullah..terutama saudara-saudaraku di Palestin..
jauhkanlah kami daripada fitnah dajal...dan mereka-mereka yang jahiliyyah daripada islam yang sebenar..







tgklah...sekarang ni bukan orang kafir je yang menetang islam...malah orang islam sendiri yang lebih-lebih..
kalau kail panjang sejengkal,lautan dalam jangan diduga la..
kalau ilmu agama tak mahir,mulut tu tolong jangan pantas sangat...nak buat sesuatu tu fikir..atau bertanya pada yang pakar..
tak salah punnn kan..tak mati punn..
daripada memburuk-burukkan  ISLAM..
common la...your own religion..ade orang kafir kutuk agama diorang sendiri?ade?
siapa kita nak lawan perintah ALLAH S.W.T?
siapa kita sekadar meminjam nikmatNYA?
udara ALLAH S.W.T bagi..
nikmat tak terkira..
boleh kau mempersendakan agamaNYA?
memang tak bersyukur langsung...
astaghfirullahalazim..


Allah S.W.T pencipta kita
HE knows us the best..
nobody can beat HIM in knowledge...
NOBODY..
sekiranya perintah dikeluarkan olehNYA,which means itu yang paling sesuai utk makhlukNYA...
then why arguing about that?
kita siapa dengan ALLAH S.W.T?
memang mood marah ni..
penyakit hati dalan kalangan umat islam semakin parah..:'(
takut Malaysia pulak yang dapat musibah seperti Indonesia..
jangan bangga sangat la Malaysia aman damai..kalau tak reti nak bersyukur..
kufur dengan ALLAH S.W.T..
bila-bila ALLAH S.W.T boleh tarik balik..
sombong dengan ALLAH S.W.T
ulama' di kutuk sesuka hati..dah banyak ilmu sangat la tu...
nobody perfect la..setiap manusia melakukan kesilapan..
even ulama' pon boleh melakukan kesilapan..
tapi sebaik-baik manusia yang melakukan kesalahan adalah yang bertaubat.


Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; 
"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 

H.R. Abu Daud 


sekian~~~
Assalamualaikum.


Sunday, December 4, 2011

Tak Kenal Maka Tak Cinta (ceritera PLKN)

In the name of Allah ,The most gracious and the most merciful..



Hati ini memberontak sejak daripada awal lagi..Arghhhhhhh!!!!! kenape mesti kene panggil balik?
calon penangguhan PLKN yg mental dan emosinya sentiasa diganggu dgn bayangan kemungkinan akan dipanggil  oleh Jabatan Latihan Khidmat Negara.Di dlm hati memberontak.Puas memikirkan cara utk mendapat "Pengecualian" tapi tiada sape dapat mengubah takdir.....
A wise friend once said to me: There are some people that was written for you to meet throughout your life.
otak ligat memikirkan maksud perkataan die...




Ayah menggunakan kuasa vetonye...."Atikah, masuk PLKN ayer keroh sem break ni,ayah dah mintak tukar. Tak payah masuk kem Warisan,jauh !cepat habis lagi bagus"
ha? What???dah la masuk kumpulan 3 pulak tu..adesssss..sabar tikah...sabarrrrr....istighfar..
BUT WAIT!!! there's a GIANT BUT in front!
tiada siapa boleh mengalahkan Yang Maha Esa dalam membuat perancangan..DIA lah sebaik-baik perancang..
melangkah masuk PLKN kembali telah memberi saye seribu satu pengalaman,cabaran,dugaan dan kenangan yang amat-amat berguna.it's like i'm entering A NEW WORLD .






HARI 1:


 Melangkah masuk ke pintu gate PLKN ayer keroh.....dengan muka yang monyok-semonyoknye...
Allah....sepi je kem ni...mane pelatih-pelatih semua?seorang guru pelatih yg agak sudah berumur menyambut kedatangan kami dengan senyuman..
"Pelatih baru eh?Tunggu sebentar eh..hari ni semua pelatih dan guru-guru berada di dewan."
hari pertama di PLKN yg mmg sangat-sangat tak exciting.....
menjejakkan kaki ke dewan dengan 220 mata memandang...
aduhhhh...maluuuuuu!!!oke jangan tunjuk ko gelabah tika..control...control..
setapak setapak aku melangkah menuju ke sebuah meja..
di situ terdapat seorang guru pelatih lelaki..yang sangat-sangat ceria perwatakan die...
soalan pertama die" awak mmg rela eh masuk PLKN?"
aduhhhh takde soalan lain ke cikgu ni...soalan ni lagi susah daripada soalan final exam principle of chemical engineering hari tu ..T.T




seterusnya hari-hari ku diteruskan dengan aktiviti PLKN yang dirancang oleh JLKN(Jabatan Latihan Khidmat Negara).Ya Allah...aktiviti die takde la penat sgt...yang buat orang tension ialah pakaian, masa yang die beri dan cuaca...tak dapat berehat sangat pun...even takde ape2 aktiviti pon kitaorg di arahkan utk duduk di dewan..tak di benarkan duduk di bilik...so..duduk la menangok kat dewan...eh2! wait! nasib baik ade bawak byk bekalan buku..
dah agak dah mesti ade kejadian "menangok" macam ni heee~




hari pertama masuk ke kelas multiskill....Allah sabar je la....
mmg tabik spring ahhh dengan guru-guru pelatih ni...diorang boleh sabar dengan budak2 ni...
eiiii!geram jo mata nengok dorang...
dorang boleh tidur masa cikgu mengajar kat depan....wait! ni bukan tidur yg tersengguk2 tu eh...ni tidur versi nyenyak lena dibuai mimpi dengan tiada rasa bersalah betul...even cikgu dah menjerit-jerit suruh bangun pon die buat "derkkkk" je....eiii common la...tolong la ade rase hormat sikit kat cikgu....
okeee fine!i have to live with this kind of person for three months...tunggu korg..mmg nak kene brain wash!betul..




then masuk la ke surau utk solat...
Oh My God....ni "Saf" (barisan solat) versi ape ni? versi satu Malaysia ke hape?(sambil menggaru-garu kepala)
arghhhh!!! kenape ade yang sembahyang sendiri dan ade yg ikut jemaah...kenape tak semua ikut jemaah je?
oh okeee ade yang solat dengan rambut yang colourful....=.='
solat nampak kaki...bising dalam surau macam pasar....
keluar pergi amek wudhuk tanpa menutup aurat sedangkan asrama wira betul2 menghadap tempat ambil wudhuk wirawati....
time solat boleh bertepuk bertampar...
masuk saf terus kejar rakaat imam,tanpa menjadi makmum masbuk...
pakai pakaian yang seketat-ketat alam....tak kesian ke kat urat saraf..nanti kebas pulak..
okeee....something serious need to be done here...fikir tikah...fikir..




cuba menegur orang-orang yang berpakaian ketat....
tapi lepas tu dapat jelingan maut...ade jugak yang pakai baju lebih tak sopan lepas ditegur....
okeee mission failed..
do something tikah!tak kan ko nak tgk je orang buat salah depan mata kau macam tu je...ni baru satu jenis masyarakat...tak kan kau nak putus asa kot...
nak ditakdirkan perancangan Allah seperti membantu...
aku dilantik menjadi ketua surau...
yes! nak basuh diorang cukup-cukup...ajar mereka adab-adab di surau,pasal aurat,pergaulan  and so on...
tapi! yang baik tu dengarlah...kalau yang jenis hati batu tu..mmg melenting ah tak nak buat..
okeee terpaksa gunekan kekerasan..
suara semakin ditinggikan ketika menegur..
"ok, mlm ni sape pakai baju ketat,nama korg akak bagi kat cikgu!kalau takde seluar elok, pakai je seluar tracksuit, Faham tak?"
"Fahammmmm",mereka menyahut.
Alhamdulillah la...dorg ikut..tapi biase ah tak semua yg dengar kate setiap hari..
ade je yg kadang-kadang tu nak buat dajal....pakai gak..




Hari Bertugas di urus setia :




Seorang guru membelek-belek gambar di dalam handphone seorang pelatih lelaki..
eh!boleh tak saya usha handset awak ni? guru itu bertanya.
"tengok je la cikgu" pelatih itu menjawab..
aku duduk di kerusi sebelah guru tersebut sambil menulis nama pelawat yang datang pada hari itu..
tiba-tiba....
cikgu tersebut mencuit bajuku..
hurmmm,ye cikgu kenape?
tika,tika,tahu tak ni gambar siapa?guru itu bertanya.
aku pon menoleh ke arah gambar tersebut..
gambar seorang pelatih perempuan di dorm sambil posing maut dengan pakaian yg sangat seksi..
tanpa segan silu die MMS gambar tersebut kepada lelaki..
Allah..T.T
sakit jiwa~
sabar tikah,sabar, ade 2 bulan lagi..


keadaaan di asrama tak payah cakap la..
24 jam cerita pasal lelaki..
part yang lain tak sanggup nak cerita..=,='
kerana masalah-masalah begini yang ku lihat setiap hari..
menyebabkan aku sentiasa menjalani kehidupan seharian aku dengan muka yang masam...
hati bengkakkk beb..
remaja zaman sekarang...amik kau tikah...buatlah praktikal dakwah kau..ape tunggu lagi..
dulu kau sibuk baca ni,baca tu...when it comes to practical?terkedu?
titisan air mata mengalir lembut di pipi..
arghhh!!! nak familyyyy...nak familyyyy...keseorangan..alone..(berteleku di satu sudut yang gelap)
pengalaman yang sangat-sangat mencabar..
tanpa sahabat-sahabat di sisi..T.T
tegur-tegur dan terus menegur tapi takde effect..takde kesan..cakap dengan dinding pon rasenye boleh ade tindakan laaa.




COUPLE:


masalah couple tu tak payah nak cakap la..
korg ni mmg tak boleh nak berkawan je eh?
mesti nak couple..berpeluk-peluk..
berdua-duaan kat tempat gelap..
sampaikan aku sendiri di beri lamaran utk ber'couple' di hadapan khalayak ramai..
eiii!ape ni...kerja gile.
perghhh mmg maluuuuu...
dah ah pipi cepat merah..
aku menolak lembut tawarannya..kang ade yang kene belasah pulak tak pasal-pasal..berani tikah..berani!
ade jugak kes yg mintak no. phone macam orang sasau..aduhhh..
sabar tikah....1 bulan je lagii..




HARI MENEMBAK:


kami di PLKN diberi peluang untuk menembak menggunakan senapang M16 sebanya 30 peluru..
mula-mula tu takut jugak...tapi lepas dah tembak banyak kali...jadi best pulak..
mula-mula masuk kelas teori...askar yang ditugaskan mengajar kami bahagian-bahagian senapang..cara dan posisi menembak yang betul..
than kami pun dilepaskan ke lapangan sasar..
ade 8 papan utk ditembak...
aku dapat papan no. 5
bersebelahan dengan budak cina..."BISKUT" orang panggil die.haha...tak tau la macam mana boleh dapat nama tu..
ade yang cakap sebab die lemau macam biskut..=.='
kat kem ni, mmg banyak sgt gelaran... MENTOL..JAMBU..SEPET..ARAB..BLUETOOTH...macam-macam la..
korang mesti pelik kan..ape kaitan si BISKUT dengan aku nak menembak?
tunggu la...nak cerita la ni..
menembak ni ade kira markah..
kalau tembak tepat dpt 5.
then 4,3,2,1,0
tgh masyuk2 menembak..
TIBA-TIBA...




mata berair sebab panas sgt..mmg seriou panas ouhhh..
so stop la menembak sekejap..ade lagi 10 peluru..
nak gosok mata dulu..pastu syok-syok tembak...pummm!pummm!pummm!pummm!pummmm!
tangan laju menekan picu senapang....
mata beralih arah ke skrin markah....


HA?takde markah?mata dikalihkan kembali ke lapangan sasar..
arghhhhhhh!!!! aku tembak papan dak BISKUT..T.T
alamak....buang markah...
balik rumah cerita kat ayah..tertembak papan orang lain...
ayah gelakkan je...T.T
haduhhhh...kau ni macam-macam hal la
yang kau pergi tembak papan orang lain buat pe..


" =.=' " (muka aku)




PERTANDINGAN AIR:


yang ni best..
dalam upacara pertandingan air
aku sertai pertandingan rakit...
siyes lenguh ouh nak mendayung rakit..
satu rakit ade 10 orang..
5 perempuan,5 lelaki...
kitaorg mesti mendayung satu pusingan dan masa terpantas akan menjadi juara..


yang lawak nye..
ketua pendayung kitaorg..semangat beno-beno mendayung..
sampai patah pendayung tu...=.='
mase tu semua yang kat dalam rakit dah cuak...dah la die pengawal arah rakit...
tiba-tiba seorang rakan pelatih membaling pendayung dari tebing ke arah kami...
perghhhhh!!! mmg style argh time tu budak tu sambut..
sebelah tangan je die sambat macam terminator punya gaye..HAHA..
alhamdulillah..akhirnya kami menang dengan catatan masa 5 minit.pantas la jugak kitaorg dayung..satu pusingan kut.




KEM WIRAJAYA:


time wirajaya ni..kami diberi peluang utk cari bearing,memasak dan berkhemah di hutan...hutan ke?
yang part cari bearing tu mmg masuk hutan laaaa..sampai sesat-sesat..
selumbar masuk dalam jari laa.
then cikgu ajar macam mane nak tahu pokok ni boleh makan ke tak..ade racun ke...
mulut melopong je dengar...ouhhhhhhhhh baru tahu..


berkhemah guna ponco..
satu ponco 6 orang...agak tak selesa la jgk..
yg wira kene sembahyang kat medan....guna KHUF..sembahyang tanpa bukak spike boot..
diorang mesti ambil sembahyang pada waktu subuh...then dah tak payah basuh kaki lagi utk solat2 yg lain..
even wudhuk dah batal..sapu kat atas kasut je.
dengan syarat spike boot tidak ditanggalkan selama 24 jam dan dibersihkan sebelum solat....
utk info yg lebih detail mengenai KHUF,
click here =====>http://saidaneffendi-darussalam.blogspot.com/2011/08/bagaimanakah-berwudhu-tanpa.html




MALAM MUTIARA KASIH: SEMANGAT YANG PUDAR


ini merupakan malam terakhir kitaorg kat PLKN..
mmg gempak ahhh..
company alpha telah diamanahkan untuk membuat sketsa pada malam ni....
yang pening kepalanya...aku la penulis skrip..aku la director..adehhh
ade jgk budak pelatih lain yang nak membantu..tapi..aduiiii..lagi jadi parah lagii..
mmg serious susah nak kawal budak-budak ni..
bayangkanlah..sampai 3 kali tukar pelakon..
kena tengking dengan pengarah project iaitu cikgu Hasnah betul atas pentas waktu rehearsal...aduuhh.
first time in my life...lepas tu menangis telefon emak ngan ayah..kelakar je bile engat balik.haha
silapnya sebab budak-budak ni lambat masuk pentas...malunyaaa Allah je yg tahu..dgn penonton yg ramai..
nice experience..=.='


tapi budak-budak ni mmg nakal..malam akhir baru diorang berlakon betul-betul..
mmg penonton tergelak sakan la...gelak habis..
lagi bagus,mlm tu aku sakit tekak..elok2 je Allah takdirkan jadi suara atuk..sbb budak yg sepatut nye jadi suara latar dah quit...tapi tanpa die pon..kitaorg boleh excel la.
pantang betul jumpe orang yang cepat lari dari masalah dan cepat putus asa..
takde masa depan betull..




tu je la yang mampu saya coretkan..kalau nak cerita betul-betul mmg tak tido la menaip..
ade jgk la kejadian bapak dtg marah saya dan kawan saya sbb kitaorg mintak anak die ganti kamera yang hilang..ish...seram je kejadian tu..mmg gaduh-gaduh la..




lesson learnt :tak semestinya bende yang kita suka tu baik untuk kita,dan bende yang kita tak suka tu tak baik untuk kita..


THANX TO ALLAH SWT  FOR EVERYTHING..NICE EXPERIENCE :)


Allah (swt) said: “If you never felt pain or experienced problems, how would you know I’m the Healer? If you never made a mistake, how would you know I’m the Forgiver? If you were never hurt, how would you know I am the Comforter? If your life was perfect, then why would you need Me?"




till then..
assalamualaikum :)

Thursday, August 25, 2011

my wish to all :)

In The name of Allah,The most gracious and The most merciful..


first sekali,  nak minta maaf kat semua 
kalau tersalah ckp ke?
kalau byk ckp ke,annoying kpd org lain..
if terkecil kan hati korg
if "ter" bad mood
if malas buat kerja
if korg mintak tlg n time tu mmg malas bebeno nak tlg..
soryyy,sorryy,sorryy..
sory sgt2...


saye hanya insan biase yg tak sempurna...
ramadhan bakal berakhir..
hope korg semua dpt smpai ke rumah dgn selamat...n buat yg dah smpai rumah..enjoy!
BUT..
jgn raye sakan sgt...bersederhanalah..
raye pertama je all out..
kalau boleh raye kedua kite semua dah stat revise utk final!
jom jihad akademik!


semoga kite semua mendapat keputusan yg cemerlang,gemilang n terbilang...
n nak remind kat semua..if ade mslh tolong2 DON'T KEEP IT ALONE..
PLEASE SHARE..anything!
mmg betul korg tak nak menyusahkan org..tapi kalau boleh share je..
insyaAllah kalau boleh tolong...
especially akademik n financial..
tp kalau malas!no consideration!
kalau sakit tlg jgn rahsiakan dari kite semua..PLEASE!


well,live a happy life to all..
SELAMAT HARI RAYE MAAF ZAHIR BATIN!!
LOVE U ALL!!
ukhuwah fillah!
:) 

Ya muqallib al-qulub, thabbit qalbi ‘ala dinikO mover (or flip-flopper) of hearts, make my heart firm upon your religion Ya muqallib al-qulub, thabbit ‘ala’l-haqqO mover of hearts, make my heart firm upon the truth
tetapkanlah hati kami kpd agamamu!Wahai pengubah hati...amin:)

Friday, August 19, 2011

ciri-ciri individu muslim


Risalah Islam yang syumul ini hendaklah difahami dengan membentuk diri yang syumul juga. Maka hendaklah diteliti di sini tentang aspek-aspek seorang da’ie Muslim dalam rangkanya untuk menjadi seorang Muslim yang sempurna.

Sifat-sifat yang perlu ada pada diri ialah:
1) Kuat tubuh badan (Qawiyyal Jism)
Dakwah adalah berat pada tanggungjawab dan tugasnya, maka di sini perlunya seorang da’ie itu tubuh badan yang sihat dan kuat. Rasulullah saw menitikberatkan soal ini, sabdanya:
“Mukmin yang kuat itu lebih baik dan lebih dikasihi Allah dari mukmin yang lemah, tetapi pada keduanya ada kebaikan.”
Kita juga hendaklah sentiasa memeriksa kesihatan diri, mengamalkan riadah dan tidak memakan atau minum suatu yang boleh dan diketahui merosakkan badan.

2) Akhlak yang mantap (Matinul Khuluq)
Akhlak kita ialah Al-Quran dan ianya terserlah pada diri Nabi saw. Telah dijelaskan beberapa unsur oleh Imam Al-Banna dalam kewajipan seorang da’ie iaitu bersifat sensitif, tawadhu’, benar dalam perkataan dan perbuatannya, tegas, menunaikan janji, berani, serius, menjauhi teman buruk dan lain-lain.

3) Fikiran yang berpengetahuan (Mutsaqqafal Fikri)
Seorang da’ie perlu berpengetahuan tentang Islam dan maklumat am supaya mampu menceritakan kepada orang lain perihalnya di samping perlu bersumberkan kepada Al-Quran dan Hadis serta ulama’ yang thiqah.
Pesan Imam Banna:
“Perlu boleh membaca dengan baik, mempunyai perpustakaan sendiri dan cuba menjadi pakar dalam bidang yang diceburi.”
Selain itu, seorang da’ie perlu mampu membaca Al-Quran dengan baik, tadabbur, sentiasa mempelajari sirah, kisah salaf dan kaedah serta rahsia hukum yang penting.


4) Mampu berusaha (Qadiran ala Kasbi)
Seorang da’ie walaupun kaya, perlu bekerja. Dia juga tidak boleh terlalu mengejar jawatan dalam kerajaan. Dalam keadaan tertentu, meletakkan jawatan dan meninggalkan tempat kerja mengikut keperluan dakwah lebih utama dari gaji dan pendapatan yang diterima. Selain itu, dia hendaklah sentiasa melakukan setiap kerja dengan betul dan sebaiknya (ihsan). Dalam soal kewangan, menjauhi riba dalam semua lapangan, menyimpan untuk waktu kesempitan, menjauhi segala bentuk kemewahan apatah lagi pembaziran dan memastikan setiap sen yang dibelanja tidak jatuh ke tangan bukan Islam adalah beberapa perkara penting yang perlu dititikberatkan dalam kehidupan.

5) Akidah yang sejahtera (Salimul Aqidah)
Seorang da’ie semestinya redha Allah sebagai Tuhan, Islam sebagai agama dan Muhammad saw sebagai Nabi dan Rasul yang terakhir. Sentiasalah muraqabah kepada Allah dan mengingati akhirat, memperbanyakkan nawafil dan zikir. Di samping itu, jangan dilupakan tugas menjaga kebersihan hati, bertaubat, istighfar, menjauhi dosa dan syubhat.

6) Ibadah yang betul (Sahihul Ibadah)
Seorang da’ie perlu melakukan ibadat yang meninggikan roh dan jiwanya, perlu belajar untuk membetulkan amalannya dan mengetahui halal dan haram dan tidak melampau atau berkurang (pertengahan) atau dengan kata lainnya bersederhana dalam setiap urusan dalam kehidupannya.

7) Mampu melawan nafsu (Mujahadah ala Nafsi)
Seorang da’ie perlu mempunyai azam yang kuat untuk melawan kehendak nafsunya dan mengikut kehendak Islam di samping tidak menghiraukan apa orang lain kata dalam mempraktikkan Islam yang sebenarnya. Perlulah diingatkan bahawa dai’e mungkin melalui suasana sukar yang tidak akan dapat dihadapi oleh orang yang tidak biasa dengan kesusahan.

8) Menjaga waktu (Haarithun ala Waqtihi)
Sentiasa beringat bahawa waktu, nilainya lebih mahal dari emas, waktu adalah kehidupan yang tidak akan kembali semula. Mengimbau kembali sejarah di zaman dahulu, para sahabat sentiasa berdoa agar diberkati waktu yang ada pada mereka.

9) Tersusun dalam urusan (Munazzamun fi syu’unihi)
Untuk manfaatkan waktu dengan baik, maka timbulnya keperluan kepada penyusunan dalam segala urusan. Gunakanlah segala masa dan tenaga tersusun untuk manfaat Islam dan dakwah.

10) Berguna untuk orang lain. (Nafi’un li ghairihi)
Da’ie umpama lilin yang membakar diri untuk menyuluh jalan orang lain. Da’ie adalah penggerak kepada dakwah dan Islam. Masa depan Islam, hidup dan terkuburnya Islam bergantung kepada da’ie. Amal Islam seorang da’ie ialah untuk menyelamatkan orang lain daripada kesesatan. Da’ie akan sentiasa merasa gembira bila dapat membantu orang lain. Paling indah dalam hidupnya ialah bila dapat mengajak seorang manusia ke jalan Allah.


source:mailbox

Saturday, July 30, 2011

syurga cinta

In The name of Allah, The most gracious and The most Merciful.


Astaghfirullahalazim,
first of all lets istighfar for all the sins that have been committed.
rindunya Ramadhan..
akhirnya bertemu juga kita..
insyaAllah,jadikanlah bulan ni sebagai satu bulan untuk mendapat keampunan dari Allah S.W.T

Sabda Rasullulah s.a.w:
Celakalah orang yang tidak mendapat keampunan ALLAH di bulan yang agung ini.

jaga mulut,
jaga telinga,
jaga nafsu,jaga segalanya..
semoga kita mendapat  lailatul qadr pada ramadhan tahun ini..
yeah!jom! dapatkan lailatul qadr.
pasak azam kuat2..
btw final pon dah nak dekat,banyak bende lagi nak kene practice..
ape tunggu lagi tika..
Ya Allah! Ana nak skor! 

semoga semangat ramadhan kita tak luntur..
jangan buang masa dengan perkara-perkara yang laghah.
rakan-rakan,kalau perasan saye cakap bende yang tak berfaedah..
tegur saye,kalau degil sangat..
tepuk je mulut saye..geram betul..haha
*tapi jangan kuat sgt..sakit woa.hihi


“Pada malam itu, turun para malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara(yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikutnya)’-(Surah al-Qadar).Malam itu penuh dengan kesejahteraan hingga terbit fajar(Surah al-Qadar).
jom manfaatkan ramadhan.
jom tarawikh dan khatamkan satu al-Quran:)

p/s:semoga ramadhan kelihatan panjang dan lambat berlalu..





Tuesday, July 19, 2011

kehebatan mereka

In The name of Allah The most Gracious and The most Merciful




Astaghfirulllah,astaghfirullah,astaghfirullah..
susah sangatkah?
berat sangatkah?
mengapakah banyak sangat rintangan-rintangan dan dugaan berpusu-pusu..
tidak mampukah aku mencapainya?


indahnya selepas menitip kehidupan para sahabat Rasulullah s.a.w
betapa kuatnya mereka,
betapa istiqamahnya mereka,
malamnya di isi dengan solat malam,mengadu dan menangis kepada Allah,
siangnya menyebut nama Allah dalam keadaan terkulai,
Kata Ali bin Abi Talib:
"Demi Allah, aku telah melihat sahabat-sahabat Muhammad,tetapi di hari ini aku tidak lagi melihat individu -individu seperti mereka,bangun pagi kelihatan muka kuning,rambut kusut-masai,dan berdebu,dahi mereka kematu bak kaki biri-biri,kerana banyak bersujud  kepada Allah dan bangun untuk solat malam, membaca kitab Allah semasa solat.Di pagi hari mereka menyebut-nyebut nama Allah dalam keadaan terkulai,seperti terkulainya sepohon pokok ditiup angin  dan mata mereka berlinangan dengan air mata  sehingga membasahi baju-baju mereka."




akal dan hati meronta-ronta untuk kebebasan,
meronta-ronta untuk lari,
malah cuba berpura-pura tidak mengenali nafsu,
tetapi malangnya nafsu semakin berkuasa,
bisikan syaitan semakin menjadi-jadi,
syaitan baru naik pangkat agaknya,
lagi kuat iltizam,
lagi besar panglima syaitan yang dihantar,




nampaknya syaitan dan iblis  memang tidak akan mengalah dalam peperangan ini..
"alah buat ape pergi kelas,kalau pergi bukannya faham pun,baik duduk bilik study sendiri"
"alah buat ape baca buku agama,baca novel lagi best"
"buat ape pakai baju ni,pakai la baju ni  lagi cantik,lagi hot"
"alah buat ape buat tu,buatlah macam ni..
haish!Ya Allah,hambamu ini berlindung denganmu dari syaitan yang direjam dan azab api neraka yang amat dahsyat.
memang seirus makhluk yang dilaknat Allah ni tak pernah mengalah
mencari-cari rakan serumah di akhirat nanti dengan rakus dan gopohnya..




seriusly setiap perbuatan menyumbang pada kehidupan abadi di akhirat nanti..
neraka or syurga?
senangkah di padang mahsyar nanti?dengan perhimpunan umat yang sangat sangat sangat ramai..
matahari sejengkal dari kepala...
menunggu untuk dihisab..berapa lama?dah tunggu lama,lepas tu lepas ke hisab untuk ke syurga?
berapa laju dapat lalu siratul mustaqim?
merangkak?berlari?mengensot?
ketakutan...dunia ni ibarat dewan peperiksaan..




kadang-kadang fokus jawab periksa..
kadang-kadang tertidur,
kadang-kadang meniru,
kadang-kadang blank tak tau nak jawab ape...
kalau test and final exam boleh excellent!dapat fullmark!cemerlang,gemilang,terbilang..
markah muttabaah ko berape ?
A?B? or setakat lulus?or fail..
dhuha?qiam?puasa?Quran?jemaah?istighfar?mathurat?
berape markah?
adakah excellent?berapa pointer?




Allah priority pertama,
priority teratas,
ape bukti Allah menjadi priority teratas?
seriously,you not a kid anymore la!wake up la!
every second is important for the hereafter
takde mase la nak main-main
takde mase la nak nanti-nanti,
no cintan cintun monyet2 ke kaola2 ke,
stop it la..you make me sick...
Allah..
astaghfirullah,astaghfirullah,astaghfirullah..
lahirlah semangat baru,
menggali lagi banyak ilmu dunia dan akhirat,
hoping there's something to say in the hereafter about my effort for Islam..




firman Allah S.W.T:

Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang mudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).(9:42)





perkemaskan diri 
bangun  sendiri kalau jatuh,
jangan tunggu tunggu orang ketuk baru nak gerak...


till then~
sedikit perkongsian emosional..:(
*keadaan:sedih.

Wednesday, July 6, 2011

Melaka wait for me!!!

In the  name of Allah,The most gracious and the most merciful




pembetulan..ni bukan cuti midsem,ni hanyelah cuti weekend,according to UTP la..jgn terpedaya dgn perkataan "sem" di UTP,it's not a long holiday...sekian~

Monday, June 27, 2011

towards the real chemical engineering

In the name of Allah.The most gracious and the most merciful


first time  dapat offer utp mase tu kat rumah.
excited sampai melompat2 berlari-lari pergi kat emak...
but during that time,still tak tau course ape sebab tak boleh buka emel ,lupe password dah.=.='
rasenye gune password doraemon kot..smpai skrg tak ley buka..adehh
last2 kol je registra utp tanye dapat kos ape..
mase tu dah bertekad.."kalau dapat chemical engineering baru aku pergi utp"
kalau dapat course lain,sayonara utp,i'm staying at PLKN.

tapi once call diangkat,telah diconfirmkan dapat chemical engineering...
memang excited melampau la..
excited sebab dapat chemical engineering or dapat keluar PLKN tu tak sure pulak..haha

melangkah ke alam Undegraduate.
sekarang sudah 1st year 2nd Semester
kalau dulu mase foundation...memang blur la pasal chemical engineering ni..
tapi once dah masuk UG, barulah sedar..
yang sebenarnya chemical engineering tu tak de la ber"chemical "sgt pon...
maksudnya di situ,name je chemical engineering,tapi problem solving ,sllybus semua banyak relate dengan physics and mathematics, especially subjek principle of chemical engineering
this subject is really going to test my patience,
kalau masuk kuliah tu selesaikan satu soalan 2 jam..
fiuhhh!!!imagining how the final exam will be?T.T
selesaikan satu soalan dengan lecturer selama 2 jam..memang cuak nak masuk final exam macam ni.no wonder la bile view range salary chemical engineer memang lumayan..ade yang mencecah ratusan ribu..
subjek engineering ni memang kene banyak buat assumption,assumption tu bende yg takde dalam soalan tapi kite mesti buat utk selesaikan soalan.

   

                              Buku fluid mechanics..time lecture okay je faham,tp bile tgk tutor blurr sikit.lecturer said    
                              this subject requires a lot of exercises.okay.chaiyok tikah,chemical-engineer-to-be

benda ni lagi kritikal dari physical chemistry


next week ade 3 paper,fluid mechanics,principle chemical engineering and vector calculus.
Ochem test lepas cuti midsem,fuhh lega,kalau tak jadi 4 paper..tak tau nak pegang mane satu dulu.
minat tu makin lama makin bertambah,tapi sllybus makin lama makin susah,*tak bagi kerjasama langsung.haha
tu je kot nak share,maybe ade adik2 yg nak ambil chemical engineering tu..
jangan terpedaya la dengan name chemical tu.hehe..:)


till then..
sekian wasalam:)




Sunday, June 19, 2011

Revive the passion in your mission

In the name of Allah,The most gracious and the most merciful..


dah lame la gak tak update blog.
fuhh siyes timetable is reallly really pack for this sem with 8 hours lab,class 8am-5pm for Tuesday and Thursday continuously with only one hour gap..
klua pagi..balik ptg,lagi sedap pas kul 5 tu smbg usrah or ade meeting..maghrib baru abis..mlm ade meeting lagi....balik bilik terus syahid..dah tak sempat nak buat ape-ape pon lagi..penat sangat.
this new timetable is really gonna test my patience...






                        melihat pada jadual UG ni serius rindukan jadual foundation=.='


tapi kalau nak difikirkan balik,inilah one of the hardship yg perlu ditempuhi..
mane ade orang senang-senang je dapat jadi engineer without any challenge rite?
bile cakap ouh cita-cita saye nak jadi engineer..then kechinnngg!! jadi..of course la tak kan..
mengikut pada tajuk "revive the passion in your mission" tu,actually i wanna stress out about our true missions and visions in life.


firstly of course la sbg hamba Allah..tujuan utama hidup adalah utk menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah.


"Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku." 
- Surah az-Zariyat: ayat 56.


teringat kisah Aisyah r.a dan Nabi Muhammad s.a.w..
aisyah pernah bertanye..mengapakah rasulullah masih bertaubat dan tak pernah jemu beribadah smpai bengkak kaki.
sedangkan rasulullah tu kekasih Allah,dijamin syurga..any wish will be granted.
tetapi ape jawapan rasulullah wahai sahabat-sahabat sekalian?
Baginda menjawab dengan tenang “Ya Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba. Sesungguhnya aku ingin menjadi seorang hambaNya yang bersyukur.”

Sumber: Aku Ingin Menjadi Seorang HambaNya Yang Bersyukur | Paradigma MUKMIN http://akuislam.com/blog/kisah-tauladan/aku-ingin-menjadi-seorang-hambanya-yang-bersyukur/#ixzz1Pm4r6reN



Allah S.W.T dah bagi kite macam-macam nikmat,tak terkira banyaknye..
tapi bagaimana kite ekspresikan rase syukur kite?*tepuk dada tanye selera


segala yang kite buat samada belajar,bersukan,meeting,masuk tournament,tak keysah la join ape-ape pon...
ape niat korg?nak sijil?nak dapat skill?nak kerja bagus?nak famous?nak dapat duit byk?
bende-bende ni memang bagus..tapi itulah je la yang kite dapat kalau beginilah niat kita..
kalau boleh setiap perbuatan tu di relatekan dgn Allah..
contoh1:aku niat belajar kerana Allah..ini adalah perintah Allah utk menuntut ilmu..
contoh 2:aku niat bersukan kerana Allah..sebab dengan beriadah aku akan jadi sihat dan ia suruhan rasulullah dpd Allah jugak..disamping tu dapat jugak ajak kawan-kawan jangan tinggal solat mase bersukan..khusyuk sgt main.
contoh 3:aku join event kerana Allah,sebab ini adalah satu cara menuntut ilmu,dan Allah perintahkan kite utk menuntut ilmu....
ni serius eh..jangan lepas ni niat aku mencuri kerana Allah S.W.T pulak..memang nak kene plangkong jugak kang.


bile segala niat kite hanya kerana Allah..insyaAllah kite tak kan terpesong and priority kite sentiasa terjaga*reminding myself also
takde rugi nye kalau niat kerana Allah..kalau niat utk sijil or resume..dapat sijil ngan resume je la..perbuatan kite tak diconsider sbg ibadah.


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”



for example,memang la bidang engineering tu fardhu kifayah,bukan fardhu ain..hanye segolongan je yang perlu ambil..tak diwajibkan semua..
tetapi untuk golongan yang dah menceburkan diri dalam bidang tersebut,ia menjadi wajib untuk die menuntut bidang tersebut dan menjaga priority die...supaya dapat menampung orang yang tak ambil bidang tersebut.
begitu juga dengan perubatan,dan banyak lagi.


apabila segala kerja or amalan kite diniatkan kerana Allah dan agamanya,insyaAllah kita akan automatik bersemangat..
tak caye?CUBA! everything we do kite relatekan dengan Allah..
bile sesuatu kite buat tu tak sesuai utk dimulakan dgn bismillah or tak dapat di relate kan dgn Allah or agama, 
there must something wrong with that action,cube consider balik...*reminding myself also..


ok tu je kot nak nyonteng...
just a few reminder for me and friends..
love ya!
till then~
happy reviving your passion
jangan lupe betulkan niat balik kalau tak berkaitan dgn Allah..dan semoga kita dijauhkan dari sifat malas..


“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari rasa sempit dalam dada dan rasa gelisah. Aku pun berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan. Aku berlindung kepada-Mu dari sikap pengecut dan kikir. Aku berlindung kepada-Mu dari belenggu utang dan tekanan manusia: