Saturday, January 29, 2011

4 orang ketua wanita penghuni syurga(source:smart group)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.....
 sungguh hambamu ini amat bersyukur Alhamdulillah kpd Allah S.W.T,
 kerana masih lagi memberi nikmat kpd hambamu ini,
meski pun byk dosa telah di catat...Astaghfirullahalazim...

sape die ye 4 orang wanita yang telah dijanjikan Allah utk menjadi ketua wanita syurga?

1.Mariam(ibu kpd nabi Isa a.s)
2.Khadijah(isteri rasulullah s.a.w)
3.Fatimah(anak kdp rasulullah s.a.w)
4.Asiah(isteri kpd firaun laknatullah)

ape keistimewaan mereka ye sehinggakan mereka diberi tiket dan dijanjikan tempat di syurga malah dilantik menjadi ketua?

1.Mariam
mariam merupakan ib kpd nabi kita Nabi Isa a.s.beliau boleh dijadikan contoh kpd gadis-gadis yang belum berkahwin.Beliau sgt menjaga maruah dan kehormatannnya.Beliau merupakan hamba dan anak yg sgt taat.Walaupun beliau dipulau oleh penduduk di tempat tinggalnye kerana mengandung tanpa ikatan nikah....tetapi beliau sgt2 tabah menghadapi ujian dpd Allah...para gadis sekalian...apalah sgt dugaan kite pd hari ini setakat stress,exam,gagal dlm sesuatu,kalau nak dibandingkan dgn dugaan yang menimpa Mariam......beliau sgt2 taat dgn perintah Allah dan patuh pd perintah dan laranganNYA.

2.Khadijah
Khadijah merupakan isteri Rasulullah s.a.w.Beliau boleh dikatakan mewakili seorang isteri.Khadijah merupakan isteri yg sgt syg ,percaya dan taat kpd suaminya......Beliau sanggup memanjat gua hira' yg berbatu-batu dan berbahaya semata-mata utk menghantar makanan kpd suaminya.Beliau menyokong kuat kpd Islam dan merupakan wanita penganut Islam yg pertama.

3.Fatimah
Fatimah merupakan anak kpd Rasulullah s.a.w.Fatimah mewakili peranan seorang anak,isteri, dan ibu.
beliau merupakan anak yg sgt taat kpd ayahnya...stp arahan rasulullah s.a.w sgt ditaatinya.Sbg isteri pula beliau memberi layanan yg baik kpd suaminya.sehinggakan beliau enggan mengupah pembantu rumah kerana mahu melayan suaminya sepenuhnya dgn titik peluhnya sendiri.Beliau merupakan isteri yg sgt baik dan segera meminta maaf kpd suaminya sekira berbuat kesalahan.


4.Asiah
Asiah merupakan isteri kpd firaun laknatulullah....Beliau mewakili isteri yg mempunyai suami yg melanggar perintah Allah..suaminya firaun sgt kejam sehingga sanggup mengaku dirinya sbg tuhan...Ya Allah betapa besarnya dugaan Asiah sbg isteri....tetapi Asiah tetap taat kpd perintah suaminya yg tidak melanggar syara'.....Beliau tetap mengaku Allah sbg Tuhan nya.


in conclusion;contohi lah sifat2 yg baik ketua2 wanita syurga ni...semoga apabila kita mati nanti...kita bakal ditempatkan dikalangan org2 yg beriman........ameenn.....ingatlah supaya sentiasa muhasabah yang matlamat utama kita hidup di dunia ini adalah utk menyembah ALLAH S.W.T.di akhir coretan saya ingin minta maaf sekiranya pernah melakukan kesalahan kpd sape2 pon yg membaca atau terbaca coretan ini....:) wallahua'lam.


Thursday, January 6, 2011

This world will never be what I expected..

Dengan nama Allah S.W.T yang Maha Pemurah..lagi Maha Mengasihani..


This world will never be what I expected..
ada beberapa peristiwa yang berlaku di akhir foundation....
First of all,ibu pd sahabat yg kusayangi telah kembali ke rahmatullah...Al-Fatihah..
sgt2 terkejut...sbb ni first time IN MY LIFE my best fren menangis dan berada dlm kesedihan yg amat sgt....
my dear,
stp yg berlaku tu ade hikmahnye.....dan ko yg plg kuat dan tabah antara kite sume..that's why Allah turunkan dugaan ini pada ko...
engat:Allah x kan timpakan dugaan yg lebih dr kemampuan hambaNYA.
be strong my dear....aq tau, aq x kan pernah faham bagaimana rasenye...but bear in my mind!u have the strongest heart among us....don't be sad...life must go on...


This world will never be what I expected..
now,it's about my younger brother.....fuhhh!!! i'm happy for him for getting stret A's in his PMR examination...i'm really proud of you.....sgt2 terkejut dgn result die...Ya Allah bygkanlah almost 24 hours dgn game je...x de nk blaja de..asal bkk buku je tido...asal tido je bkk buku....adeh=.="!
n then tup tup...klua result stret A...x ke terkejut sakan! dpt adik mcm ni...adeh...seb bek x de sakit jantung.
engat nk masukkan die MRSM....tp ayah nk die masuk teknik...berdebat gak lah dgn ayah....last2 diri ini mengalah dgn satu ayat dpd mulut ayah:"Kalo seseorg tu nk blaja,pegi mane2 pon boleh berjaya,tp kalo malas beno2....pegi sekolah terbaik di dunia pon belom tentu boleh berjaya"....he absolutely rite...
I just want the best for my brother...tp x pe la...asalkan die nk blaja ..tu pon dah kire bagus..
semoga berjaya adikku....:)




This world will never be what I expected...
semakin menyukai kehidupan utp???
nampaknye begitu lah....
teringat time klimax mak x benarkan fly g ovec for medic...
"mak tahu rezeki ko kat petronas,mak x sedap hati nk biarkan ko pergi sane...jauh sgt la"lepas tu off nset...
ya Alllah semoga Engaku mempermudahkan urusan ku di sini.....as long as they happy...I'll be happy for them..they know the best for me....even me myself does not noe my true feeling...sayang mak!sayang ayah!




This world will never be what I expected...
sahabat ku aini.....semakin stress nmpknye nk exam...haha...
mane ade org yg suke exam.......gudlak there...be happy ok:)






This world will never be what I expected..
buku jatuh!!!! tgh elok2 study tibe2 buku jatuh....adeh..sakit....kalo buku biase x pe...ni buku calculus yg tebal gile2 kulit kayu...argh!!! naseb baek sgt x jatuh atas kepala...jatuh kat kaki...kalo jatuh kat kepala...x sure la aq still bley menulis lagi kat blog ni...T.T
tp kaki mcm makin bengkak je...takot tulang retak....T.T
takot nak jumpe doktor...sakit!!!






This world will never be what I expected...
tak sume yg hati kite nak akn dpt...so kuatlah wahai atikah...there's a very long journey to go......watever goin to happen,l"ll make sure other's be happy...then i'll be happy for you.