Friday, December 10, 2010

HAKIKAT CINTA

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

boleh dikatakan yg post ni adalah smbungan post keburukan kapel yg dahulu kala la...
sumber: MIKRAJ RM

jenis cinta??
ape ye??
cinta terbahagi kdp dua iaitu cinta hakikat dan cinta nafsu..
  • cinta nafsu- bile kite pandang seseorang tue hati terase jauh dpd Allah dan semakin lalai dpdnye.
  • cinta hakikat-mendekatkan diri kite kpd Allah apabila mengenalinye..
tanda-tanda berlakunye cinta nafsu:
  • pd mulanye saling berhubung..tp lame-kelamaan akan berasa jemu dan bosan
  • saling mencurigai antara satu sama lain
  •  apabila bersamanye kite menjadi hipokrit dan tidak menjadi diri sendiri(except kalau betul2 nk berubah la)
  • apabila bersamenye kite lalai dpd Allah dan lalai dpd melakukan kewajipannnye.nauzubilllah.
1.ZINA IBARAT HUTANG..

ape yg dimaksudkan hutang??
korg familiar tak dengan pepatah "What goes around comes around"??
ape yg saye maksudkan ialah berkapel...yela mcm jd trend plak eh skang ni...sume mesti ade kapel..
tp BE ALERT ape yg kite buat bakal berlaku kpd zuriat-zuriat dan keturunan kite yg seterusnye...malah mereka akan melakukan yg lebih teruk lagi..
dan apabila smpai pd waktunye dimana zuriat-zuriat kalian melakukan perkara yg sama anda lakukan zmn ini..kite tidak akan dpt menghalangnye kerana kite melakukan perkara yang sama.
dan bile generasi akan datang melakukan perkara yang dimurkai Allah dan diikuti dgn generasi seterusnye mcm mane matlamat utk melahirkan insan yg soleh dan solehah akan tercapai??

2.DALAM MELAKUKAN DOSA MASIH MEMOHON DAN BERDOA?

orang yang berkapel tue akan terjerumus kpd godaan syaitan dan zina.."mencegah adlh lebih baik dpd mengubati"kawan2 yg kusayangi....tanda2 hari kiamat dah byk dah berlaku....bagaimana jika sekiranye tiada hari esok utk kite?dan kite mati dlm keadaan melakukan dosa.sbg pelajar of coz la kite akan berdoa utk kecemerlangan result, dpt kerja yg elok,cemerlang dunia akhirat.pdhal anda2 yg berkapel tue berada dlm keadaan melakukan dosa dan lalai dpd Allah....sesungguhanye zina hati tue sgt2 bahaye.moga2 dijauhkan dan sering bertaubat.

3.MENDORONG KEPADA GODAAN SYAITAN 

jenis-jenis psgn yg berkapel:
1.lelaki baik&perempuan baik
2.lelaki baik &perempuan tak baik
3.lelaki tak baik &perempuan baik.
4.lelaki tak baik&perempuan tak baik.

ikot pd level2 kat atas ni....semakin kuat iman psgn yg berkapel tue...sbg besar la pangkat syaitan yg diutuskan utk menghasut mereka2 ke arah zina.plg low pon zina hati....ouhhh!!! sgt bahaye....dpd amek risiko baik x pyh buat......diri pon terdorong kpd kemurkaan Allah S.W.T.kwn2 yg kucintai...sdgkan Nabi Adam a.s sendiri pernah terpengaruh dgn hasutan syaitan...apatah lagi kite sbg manusia biasa.


4.APE MATLAMAT KITE SBG HAMBA ALLAH S.W.T?

bukankah tugas kite sbg hamba Allah S.W.T adalah semata-mata utk menyembah dam taat kpd perintahnye..so?ape2 bende yg menjauhkan kite dpd matlamat tersebut eloklah dijauhi...

Katakanlah: Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam.” (Al-An’am : 162)

semoga kite tergolong dlm kalangan orang-orang yang beriman.



cara-cara utk menangani cinta nafsu??
  • tundukkan pandangan
  • sibukkan diri dgn gerak kerja islam
  • bersama org soleh
  • tidak mengamalkan pergaulan bebas.
  • refer to Al-Quran dan Al-Sunnah
  • kuatkan mujahadah


Lantaklah org nk kate ape pon..yg penting maruah kite terjaga sehingga tibe pd pemilik yg sebenarnye...=)




Wednesday, November 3, 2010

3rd OCT..RECEIVING THE FIRST DEAN's LIST AWARD=)

stepping on the stage....
receiving the very first dean's list award...
my journey HAD JUST begun...
going to be a great chemical engineer...
dreaming of the first class dgree engineer for the next four years...
shaking hands with Tun Dr Mahathir Mohamad..or the next chancellor..hehe~
CHAIYOK!!! do the best tikah~

Tuesday, November 2, 2010

begitulah saye dpd ape yg korg lihat......nothing to be hidden

hurmmmm...semakin hari semakin byk dosa yg dilakukan...
first of all marilah kite same2 beristighfar kpd Allah S.W.T....
haish dpd skola dulu mmg susah nk ubah perangai....byk ckp bende yg laghah....asik dtg lewat ke kelas...klo kat skola dulu mmg pelangaan tetap lah katekan...tiap2 hari lmbat....jarang sekali nk dtg awal..kene pasang azam baru sekali lagi..
*dtg awal ke kuliah
*jgn byk ckp bende yg laghah...ckp yg penting je...
*jgn kecikkan hati org.....mulut jage..tu la padah byk ckp...=.="
langkah yg telah diambil bagi merealisasikan azamku.......azam before masok 1st year....utk mengubah dpd malas kpd atikah yg rajin semula..'
*lekat gambar mak ayah kat board bilik....mmg besar punye....harap berkesan....
*no love .....x de cintan cintun...FOCUS!!!
*doa selalu kat Allah....supaya dijauhkan dpd sifat malas....
 masok je first year dah x bley malas2 lagi.......x boleh main2 lagi....
nape la byk sgt bende menganggu.... harapan ayah mesti ditunaikan...
even aq x dpt pon merealisasikan nye...at least I had shown some effort rite??
 first year=serius year....x de maen2....lagi bape minggu je...make a difference atikah...
klo bley hari2 nk telefon mak ayah...tp kredit???? sapa mau tanggung..haha..bajet petronas ade bg bajet topup plak...sekali ckp ngan mak...habis satu topup...klo kol ayah lak....bkn diri ini yg berkate2 tp yg disana yg menghabiskan topup....nasihat ayah mmg bagi semanga kaw2 punye...even nek menanah telinga denga....haha....ayah mmg HEBAT!...hehe

ayah kate x keysah lah even kene blaja 5 kali compared dpd bdk genius..asalkan....kite dpt setaraf or lebih dpd dorg...
sntiasa perbetulkan niat berada di UTP
*niat1:kerana Allah
*niat2:utk menjulang nama Islam
*niat3:balas jasa mak ayah....make them proud..
*niat4:utk mase depan..byk pakai duet kot ....zmn moden..hehe..nk gak shopping2...=)

niat must be updated everyday....don't forget.....
n jgn lupe cari makanan rohani....jgn asik blaja je.....ikut denga ceramah.....jgn sibuk ngan event2 je tikah!...
be alert!!
barulah dpt jadi well-rounded graduate....bkn saje graduate di dunia malah graduate di akhirat....
amin~ sekian wassalam....




Thursday, October 21, 2010

diariku sejenak~


sedar x sedar...dah masok 10 tahun*oppsss!!! 10 bulan aq berade di UTP...
tempat yg bakal menjadi rumahku utk 5tahun.....kwn2 ku....bilik kuliahku.....=)
seperti sudah lame mengenali mereka....haha..*touching2 lak...
best gak masok UTP...dpt ramai kwn2...pelbagai ragam...haha
skang neyh..alhamdulillah dah menginjak ke SEM3.....mcm baru smlm je aq mendaftar tuk masok ke UTP..\
hurmmm..subjek kat sini makin lame makin mencabar..mmg uji kesabaran betol ah.
ranking mata pelajaran yg diminati:
1.CHEMISTRY
2.CALCULUS
3.PHYSICS....pening ouh physics2....soklan berbelit...nk buat lab report lagi la....nyawe2 ikan je.
kalo pasal keluarga lak....everything ok rite now..
walaupun bapa saudaraku baru je menghembuskan nafas yg terakhirnye...(al-fatihah)

semoga rohnye dicucuri rahmat.

adik laki ku yg ketiga baru je habis menduduki exam PMR...ayah nk masukkan die skola teknik katenye...
x keysah pon...asalkan die minat dan dpt pekerjaan yg halal...duet perkara kedua=)
baby ku semakin membesar dan makin comel.....rindunye nk denga suare die ketawa...COMELLLLL!!!!
akak dah selamat masuk universiti UPSI...dan tak lame lagi bakal bergelar seorg guru..
aq???di sinilah aq...di UTP...bersama sahabat2ku...*syahirah nazri ,*nabila syahira...*fatin filzati...*amirah suhaimi.....semuanye baek dgn aq....5 tahun bersame beb....lepas grad di UTP?*berpisah...
 ayah dan mak...T.T
kdg2 nmpk ayah termenung sorg2 kat beranda rumah...
rase nk mengalir air mata melihat pengorbanan seorang ayah....terpakse mencari duet utk menanggung kami adik-beradik..ayah...org tau sgt2...dlm senyuman ayah....terpendam air mate yg ditahan2...hope dpt balas jasa ayah pd suatu hari nnt....walaupun org tau bape byk pon org berbakti....tp ttp tak menyamai jasa seorg ayah...*ayah jgn lah termenung lagi kat beranda rumah.....x sanggup tgk...
 mak.....
sesekali terdengar doa seorg ibu dari sblh bilik...
mendoakan kejayaan anak2 nye...
mendoakan anak2 nye menjadi hambe yg soleh dan solehah...
x sanggup nk denga....kdg2 tue buat2 x denga je....sedeyyyyyyy kot!!!
 Ya Allah ...aq sgt bersyukur kpdmu kerana mengurniakanku keluarga yg sgt2sempurna...
bahagia sgt2...*tp ayah suke membebel.... haha..

mak ayah..I'll try my best...tok dptkan yg termampu...and all the skills needed to be a great engineer...

cinta??
aq bknlah insan yg bertuah dlm hal percintaan.haha
so no komen...malas nk layan hati yg terluka...dugaan Allah sememangnye berpatutan dgn kemampuanku...
mak pesan*atikah study je!!!! no boys!!.....denga x mak ckp ni? ....jwpnku:=)(senyum tanda setuju)
just follow the flow je la...haha*takdir
x berani nk lawan ckp mak ayah...
what goes around comes around...
ape yg aq buat kat mak ayah....takot satu hari nnt anak aq pulak yg buat kat aq...
hepi to see them hepi....

nenek ape cite??

dah lame x balek kmpung....rindu sgt2 nk duduk kat dapur dgn nenek.....
tgk tv dengan nenek...tido dgn nenek..opsss!!!haha....*termanje lak(al maklumlah cucu kesayangan)
p/s:cucu laen jgn jeles ea?haha
5 tahun duduk ngan nenek ...dpd form 1 smpai form 5....nenek masak mmg superb!!!
sedap tahap nghaban.....
kdg2 tengah masak2 tue nenek bley ngantuk lak...pas2 tido kat sofa dapur...
*tika smbg eh....masak...=.="

kwn2 lame??
ouh..byk sgt2 kwn.....kwn skola SHARODZ...PLKN...
mostly kwn2 dah fly mesir ngan jordan...melanjutkan pelajaran dlm bidang perubatan(pernah suatu ketika dahulu menjadi cita2 ku)...
but nobody can change the destiny.....here I am....goin to be an engineer...
tawaran terpakse ku tolak....sume twrn yg dtg ...sumenye coz medic....hanye UTP satu2nye coz engineering...tp yg tulah yg ku ambil...pelik kan?pelik sgt2...tp x pe la .....every clouds has its silver lining..
mane tahu disebalik hujan Allah nk kasi pelangi....=)


hurm...tu je kot...x byk bende pon nk share....
sekian wassalam~







Friday, October 8, 2010

ANDA JENIS PEREMPUAN YANG MACAM MANA?BE ALERT!!!

In the name of Allah the Most Gracious and The Most Merciful...
First of all coretan ni bkn lah berniat utk menyindir pembace2 blog...hehe~
tetapi berniat utk berkongsi with all of u especially girls....
pernah x kite tertanye?perempuan jenis apakah kite???
maksod saye bknlah yang lemah lembut ke ape?
dari sudut pndgn saye lah...there's only two types of girls in this world...
nk tau x ape die?
1.perempuan yang menyebabkan kejayaan dan ingatnye seseorang kepada Allah
2.perempuan yang menyebabkan kegagalan dan kelalaian seseorang dpd Allah....
ni dari sudut pndgn saye lah...
melihat kpd keadaan dunia yang semakin mencabar dan menggerunkan....
masalah sosial yang sgt berleluasa...
kes org buang bayi x pyh nk ckp laaaaaaa~ 
dah mcm cerita yang x pernah expired....
hurmmm...nauzubillahiminzalik....
saye bknnnye perfect sgt pon...
coretan ni pon bertujuan utk memberi peringatan kpd diri saye dan rakan2 yang sgt saye sayangi...
frenz 4eva beb=)

bagi golongan yang pertama.
 1.perempuan yang menyebabkan kejayaan dan ingatnye seseorang kepada Allah

best kan kalo jd golongan yang mcm ni....
sentiasa dpt ajak org ke arah kebaikan dan jauhi kemungakaran....
perempuan selalunye dikaitkan dgn lelaki.semmemangnye adam diciptakan utk disatukan dgn hawa...
tp kwn yang ku sygngi.....
semoga kite menjadi hawa yang memberi haruman di jalan2 adam utk tertarik ke arah menghambakan diri kpd Allah....bkn haruman utk nafsu mereka...
tp kwn yang ku cintai....
semoga kite menjadi hawa yang memberi wake up call kpd mereka utk mengingati Allah....
bkn memberi wake up call utk sentiasa engat kpd kite..
harap kwn2 dapat faham ape maksod saye di sini...=)

bagi golongan kedua
2.perempuan yang menyebabkan kegagalan dan kelalaian seseorang dpd Allah...
 nauzubillahiminzalik...semoga kite dijauhkan dpd menjadi golongan ini.....
x keysah lah if we have to be different from others but the main point is akal fikiran yang waras dpt membezakan mane yang baik dan mane yang burukkk....
dpd pengalaman saye lah...
saye ade lahhh kwn2 yg terdiri dpd kaum adam....kdg2 tue wondering gak nape lah dorg ni gian sgt nk carik awek ni?
so terpanggillah diri utk bertanye kpd salah sorg dpd mereka...
antara jwpnnye...:sbb kwn ade awek .
                          :sbb rase lonely.x de kwn nk borak2.
                          :sbb cam trend je.....sume org mesti ade awek.....
huh???? ape ni korg???? pliss ah jd matang ckit....=.="
mati ke kalo x de awek?
mati ke kalo rase lonely?
korg mmg sebatang kara ke nk feel lonely?x de keluarag ke?x de kawan ke?
bg yang menjwb sbb kwn2 ade.....and mcm trend je....
KORG NK IKOT ALLAH KE NAK IKUT KWN?
mmg lah ade mcm2 pendapat tentang relationship antara lelaki dan perempuan tp.....
"PREVENTION IS BETTER THAN CURE"...
hope korg ade akal yang waras lah utk memahami maksod disebaliknye...
kwn2, harap kite dijauhkan dpd menjadi golongan yang kedua....aminnnnn ya rabbal alamin....
manusia mmg x pernah lps dpd melakukan kesalahan....
we can't escape from that....tp same2 lah kite kembali kpd Allah......walau ape pon mslh yang kite lalui....walau ape pon dugaan yang kite alami pd zmn yang menggerunkan ini....please refer to Al-Quran and Al-Sunnah...NOT OT UR FRENZ!!!......=)
that's alll...ngee ^_^....
tidak berniat utk menyindir sesiapa pon...=)
sekian wassalam.

Wednesday, October 6, 2010

SEMANGAT DI MANAKAH KAMU?


Dengan name Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...
hanye kpdmu tmpt hambu ini memohon pertolongan..
Engkau sihatkanlah tubuh bdn hambamu ini...agarku dpt melakukan ibadah mu dgn lebih baik.
Engkau berikanlah hambamu ini kekuatan utk sentiasa focus di dlm kelas.
There's a lot of things need to be done....and study is my first priority..
Ya Allah Ya Tuhanku,engkau jauhkanlah hambamu ini dari segala perkara2 maksiat,godaan syaitan dan azab seksa api neraka.
Engkau tabahkanlah hati kedua ibu bapa ku dlm mengahadapi segala dugaan yg telah engkau berikan kpd mereka.....I love them a lot.=)(rindu mak ngan ayah)
Ampukanlah segala dosa kedua ibu bapa ku sama ada yang sengaja ,tidak sengaja,yang terang,dan yang tersembunyi.....amin.
berilah kedua ibu-bapaku, hambamu ini,rakan2 ku,guru2 ku,dan seluruh umat islam di dunia ini....
kejayaan hidup di dunia dan di akhirat......amin Ya Rab.

Friday, October 1, 2010

Everything turn upside down

stlh berpenat lelah mnjadi committee utk dua event yg besar iaitu MPP and CONVO...ternyata kehidupan belajar dan bekerja sgt2 berbeza.....actually byk blaja dpd event convo sbnanye....
we really2 must have a very good communicating skills...
dealing wif a big person such as pengarah MOHE and rector ...wow it's really makes me scared..
tp klo bab2 kene marah tu mmg perkara yg sgt biase....mmg selalu je....sabar aje lah..
sgt2 x suke dgn org yg mungkir janji last minute.....eeee!!! geramnye....tolonglah jd professional ckit.
pening kepala betul handle bende2 cmni...hurmmm...
people really fussy..*sigh...
yg ni baru stat kat utp...belom kat luar lagi especially bile dah stat bekerja..
x tau lah nk ckp pe.....mmg sgt2 unexpectable....pengalaman yg sgt perit...penat die x pyh ckp lah...
i really don't have the right skill yet.......hurmmm...
T.T...makkk!! susahnye nk buat keje ni.....

Monday, September 20, 2010

TURN OVER A NEW LEAF

Sem 3 is coming!!!!!
erghh!!! takot tol ah nk masok sem baru....physic2,chemistry2,and calculus yg x de pre- di hdpnnye...
kene focus lebeh ni...bahaye....
mesti dpt dean's list gak....
Atikah mesti boleh....
Ayah kate hadiahkn ayah first-class degree
still working on it...
hope dpt tercapai impian ....
hurmmmm..........amin~

Saturday, September 4, 2010

LELAKI YANG BIJAK?

Lelaki yang bijak 
sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita. 
Lelaki yang bijak 
takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak 
sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya. 
Lelaki yang bijak 
menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati. 
Lelaki yang bijak
hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya. || 
i believe u luv me in ur own way ;) ||
its jus becoz i can do it!!!.
.rabbighfirli ya Allah.. ||
ahlan wasahlan ya Syawal.....RAYE!!

Sunday, August 22, 2010

MENARILAH DAN TERUS TERTAWA...=)

menarilah dan terus tertawa...walau dunia x seindah syurga...
Hidup hanya lah untuk mengejar keredhaan Allahh...Itulah yang paling penting dpd segala2nye....
Cmne nk carik keredhaan Allah? susah ke? senang ke?
Mmglah key words die...buat ape yg disuruh Allah dan tinggalkan larangannye...
sounds great..but really hard to make it practical...
Ya Allah...Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi MAha Mengasihani....
Engkaulah yang berkuase dlm memberi hidayah dan petunjuk...
janganlah engkau pesongkan hatiku dan kawan2 ku dpd jalan kebenaranmu...

menarilah dan terus tertawa walau dunia x seindah cahaya suria...
sesungguhnye kami manusia yang sentiasa lupa..perkataan manusia itu sendiri  bermaksud lupa..
kerap melakukan kesalahan,kerap melakukan laranganmu.....
Engkau ampunkanlah dosa2 kedua ibu bapaku, dosa2 ku ,rakan2ku,guru2 ku,dan seluruh kaum muslimin dan muslimat di dunia ini...
kurniakanlah kerahmatan mu ke dlm kehidupan kami....
kurniakanlah cahaya pelita bagi menerangi laluan kami yang kabur dan berliku2........


menarilah dan terus tertawa walau dunia x seindah syurga...
Ya Allah..hanya kepada mu tempat hambamu ini mengadu ,menyembah dan meminta pertolongan..
segala masalahku ...ku ceritakan kepadamu.....Engkau tolonglah permudahkan jalankuutk mengejar keredhaanmu....iman ku tidak tetap...sentiase meningkat dan menurun.....
namun nikmatnu sentiasa tidak pernah putus2...YA ALLAH..betapa ku rase berdosa kpdmu....
Engkau tetap memberi nikmat walau kdg2 hambamu ini masih melakukan laranganmu dan mencatat dosa..
betapa ku amat sayang kepda mu.....Alhamdulillah Ya Allah...Syukur ku kpdmu..
Engkau masih memberiku peluang untuk hidup dan bernyawa...
betape Engkau Tuhan Yang Maha Agung...tiada yang lain selain dpd mu....
Yang memerintah seluruh alam semesta...


Menarilah dan terus tertawa walau dunia x seindah cahaya suria..
Engkau telah mengurniakan rakan2 dan keluarga yg sgt baik kpdku...
mereka sgt baik...sgt2....
KEJAR KEREDHAANMU!!!! the key of success in life....
even my heart is not as important as ur blessing.....
RAMADHAN KAREEMM~


menarilah dan terus tertawa walau dunia x seindah syurga..
bersyukurlah pada Yang Esa cipta kita di dunia..=)

Sunday, August 15, 2010

ALLAH S.W.T XKAN TIMPAKAN DUGAAN LEBIH DPD KEMAMPUAN=)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Ya Allah...Sesungguh engkau telah menciptakanku, Engkau mengetahui ape kelemahan dan kelebihanku,
sekiranya engkau menimpakan ku dugaan yg besar,tabahkanlah hatiku tok menghadapinye..
Engkau kuatkan hatiku utk menghadapinye...hanya kepadaMu sahaja tempat hambaMu ini mengadu dan memohon pertolongan....saketnye hanya Engkau sahaja yang tahu.....
Mereka lihat aq gelak dan ketawa...tp di dlm hanya Engkau sahaja yg tahu..
Bantulah hambaMu ini utk menghadapi semuanye..
Semoga Engkau dpt memberi penawar g paling mujarab kpdku...
Kesian Mak ngan Ayah terpakse buat dorg risau...
Makin hari makin byk dugaan...
Satu sahaja hambaMu ingin meminta dgn rase rendah diri dan hina....
walau byk manepon dugaan yg Engkau timpakan kpd ku....Engkau iringkanlah sekali sgn kekuatan hati..
supaya hambaMU ini terlepas dpd sifat lemah..
Hanya kpd Engkau sahaja tempat hambaMu ini menyembah dan memohon pertolongan....
Terima kasih Ya Allah atas segalanye.... nikmatmu tidak pernah putus even hambaMu ini byk mencatat dosa
Engkau tetap memberi kehidupan dan udara kpd ku.....
Sayang Allah sgt2....=)

Sunday, July 25, 2010

FB MENYAKITKAN HATI???




First of all coretan neyh mmg agak bersifat personal....
Saye sayang semua kawan saye.....sgt2.....tanpa dorang mesti hidup saye sunyi x berlagu..=(
Dorg sentiase menceriakan hidup saye...
tp ape yang saye balas???
saye saketkan hati dorg....
sejak daripade skola Sharodz dulu lagy saye mmg seorg yg sgt2 selalu menyakitkan hati orang...
ape yg saye buat??
Besenye en kalo saye dpt keputusan yang cemerlang ker or marks yang tinggi ...I'll be tooo overjoy
smpai x perasan yang org laen kecik hati ngan perbuatan dan perkataan saye...
Sori sgt2....mmg kelemahan aq yang paling besar ialah x boley mengawal kate2 aq.....
sekali lagy aq mmg mintak maaf sgt2 kat korg......terutamanye bdk2 SHARODZ....
Aq syg korg sgt2..korglah kenangan terindah dlm catatan diari hidup aq.... jumpa korg membuatkan aq rase bertuah sgt....tp satu jer aq mintak tolong ,walaubagaimana teruk pown korg saket hati ngan aq or benci stp perbuatan aq...tolonglah tegur aq,jgn sesekali korg buang aq or malukan aq....
SORY SGT2.....
tolonglah tarik aq ke jalan yang betul if I go overboard...
marah aq pown x pe.....aq akan cube dengar ape yang korg ckp....
tp jgn sesekali hubungan kite semua sbg SHARODZIAN terputus...walau dimane pown kite blaja.
Dlm or luar negara..kite ttp ade satu persamaan iaitu WE"RE SHARODZIAN.....


aq bukan pe, korg bley gurau2 ngan aq byk bende tp ade bende2 yang mmg aq amat sensitif dlm hidup aq...
aq x suke org gurau psl  pakaian or the way I look....
bende uhh mmg buat aq kecik hati....mmg aq x pat tahan...
aq x tahu lah napew bende uhh mmg jd sgt sensitip dpd aq kecik lagy.....dah mcm susah nk kikis...
x keysah lah org puji ker or kutuk psl the way I look...aq tetap x senang dari segi ape pown.....
Harap korg paham.....
Sayang korg sgt2....muahhhhhh=)

Friday, July 23, 2010

KENAPA ORANG MESTI NK BERCOUPLE??????

coretan saye bknlah bermaksod utk menyinggung yang masih hidup jauh sekali yang telah meninggal dunia..tetapi sebagai peringatan buat saya dan sahabat yang saya sayang sgt2..=)

keburukan berkapel? ape yup?byk ker?
saye akan cube senarai kan...hehe

1.akan menjerumuskan diri kpd pintu gerbang zina...

berdasarkan petikan yg saye bace....
"Kalau suka, jumpalah ibu bapa.Sayangnya tiada yang berani,
tanda tak bersedia.Kalau tak sedia kenapa nk bercinta?nauzubillah.Aku berazam
membangkitkan mereka daripada kelalaian fitnah wanita di akhir zaman dgn sebuah prinsip
dan ketegasan."

ape niat korg berkapel klo x mau mengakhirinya dgn perkahwinan......wahai kwnku yg terdiri dpd kaum adam.....semoga korg dijauhkan dpd fitnah wanita pd akhir2 zmn ini.....
cinta yg bertandang di lubuk hati itu fitrah..mane ade manusia yg x jatuh cinta...bohong r tuh..=p
Namun, apabila ia disusuli ngan tindak-tanduk yg tidak diredhai Allah,Ia akan bertukar mnjd fitnah..nauzubillah..

mula sms...pas2 ajak jumpe.....pas2 jumpe lagy....pas2???
ia akan secara automatik ber alih ke level yg bertangga-tangga.bahaye kan??
sbb tu Allah berfirman dlm surah Al-Isra ayat 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk" (QS. 17 Al Israa -perjalanan malam hari- 32)

Allah bkn shj mengahalang kite berzina...malah jgn mendekatinye...


2.Sedarkah korg ?? korg mungkin sdg berpacaran ngan hak saudara2 anda yg laen......

“Wanita-wanita yang keji diperuntukkan bagi laki-laki yang keji. Laki-laki yang keji diperuntukkan bagi wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik diperuntukkan bagi laki-laki yang baik. Laki-laki yang baik diperuntukkan bagi wanita yang baik” (QS An-Nuur: 26).

stp org telah ditetapkan hak dan jodoh masing2 sejak dari azali lagy.....
jika Allah sudah berjanji pasti akan ditunaikan.....stp yang Allah tetapkan pasti ade hikmahnya.....kerana Allah Maha Mengetahui segala......

korg tak takut ker? mungkin couple2 korg uhh mungkin bakal menjadi isteri atau suami org pada suatu hari nnt...n then ape rasenye bile jumpe balik dlm keadaan korg masing2 dah berumah tangga.....haish?? agak memalukan jgk yup.....korg x rase bersalah ker? pernah mencemar hak org len..berdating same.....makan same...pdhal die hak milik org len...=(


3. klo kapel?? nnt bile kawen dah x suprise dah! hehe


yelah sblm kawen dah tahu sume bende...ape die suke..ape yg die x suke....
nnt bile kawen dah x sweet dah....haha
dah x tahu nk ckp ape...akibatnye asik bergaduh jer...adeh!!!
dulu mase kapel pegang2 tgn mcm nk rak...
bile dah kawen...tgn kemana isteri pown kemana....
dah tak surprrise dah......=(

dlm sebuah hadis:
maksudnya:"Sesiapa yang jatuh cinta,kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah seorang yang syahid
(riwayat Hakim,Ibn Asakir,Al-DAilami,dan lain-lain)


dlm riwayat lain pula maksudnya:
"sesiapa yang jatuh cinta,lalu memelihara kesucian dirinya dan bersabar hingga meninggal dunia, maka dia adalaah seorang yang syahid."



4.klo kapel?? anda menyibukkan hati merindui makhluk yang tidak halal.....


hidup neyh penuh dgn dugaan (cehwah! cam org besar lak aq ek) haha
hati neyh hanya boleh dimiliki oleh seorg insan yg bernama suami...
bknlah kumbang2 yang hanye singgah di pertengahan jalanmu....
wat penat otak jer....



5.Adakah Allah akan redha dgn pasangan yg berkapel dan akhirnye berkahwin???


jika berjaya melangkah ke alam rumah tangga slps berkapel.....nescaya ia terbina atas dasar maksiat,yang mengundang padah kpd peribadi zuriat......




BYK AGY SEBENARNYE>>>DAH AH>>PENAT MENAIP>>>>HEHE..nnt smbg ah....=p
sekian....salam..=)




Wednesday, July 21, 2010

SUMMER+AUTUMN

assalamualaikumwarahmatullah....

21 julai 2010,
now i'm officially 18 years old..=)
sweet 18.....
sbnrnye saye menulis neyh nk berkongsi satu cerita yg agak mencuit hati.....
kalau nk buat teladan pown boleh...haha


cerita die mcm neyh......
ade seorg perempuan yg bernama summer...
cehwah name nak summer..haha
die cantik sgt2....manis.....mcm summer....haha....almost stp lelaki yg lihat die tertawan...
bak kate org pandangan maut lerrr....hehe~

nk ditakdirkan pd satu hari summer neyh diterima bekerja di sebuah syarikat.....
semua org terpegun dgn kecantikan summer(dkt pejabat tuh r)
semua try nk tackel die...almaklumlah cun melecun...hak3
until satu hari ade seorg lelaki yg mmg dah lame gile suke si summer neyh..
menyatakan hajat die utk berkwn...summer kate kwn jer taw x lebey.....
lelaki tu pown setuju...
then dorg pown berkwn...keluar mkn same2...bergurau senda....
smpai satu hari lelaki tu melamar summer tok jd awek die.....
summer x nk!!!
die kate die dah malas nk couple2 lagy dah......die x mau boyfrenz.....
summer pown menolak lamaran lelaki tersebut utk bercouple...
laki tuh mmg dah syg summer mcm nk mati dah.....dah smpai sesak2 nafas...haha
disbbkan kate2 summer yg merobek isi hati die......mereka pown putus kwn..x jumpe2 lagy..
summer pindah kerja tmpt len.....
bak kate org frust menonggeng lah....hehe


slps setahun berlalu,
summer muncul kembali....mereka bertemu dlm keretapi...
sweeettt~
tp summer mcm buat biase jer....pdhal laki neyh mcm nk mampos rindu kat summer...
slps pertemuan kembali itu...
summer menjemput lelaki itu ke rumahnye utk jamuan mkn.....
lelaki itu dgn gembira nye pown bersetuju utk dtg....
apabila smpai di jamuan tersebut...luka yg berdarah di campak lagy dgn garam....
sebentuk cincin sudah tersarong di jari summer...
lelaki itu mmg sgt2 sedey...
teramat sgt...
perempuan yg dicintai nye bakal menjd suri hidup lelaki yg len...
arghhh!!!!=(


dgn hati yg luka lagy berdarah.....lelaki ini berlalu pergi dgn membawa hati yg lara...
maka berpisahlah mereka sekali lagy .......kesian~~~
slps setahun berlalu, ketika lelaki yg malang neyh sdg dudk berehat di sebuah taman......
tiba2 summer dtg...wat terkejut org jer.....
summer duduk di kerusi yg berdekatan dgn lelaki tersebut...
lelaki itu menucapkan tahniah kpd summer krn telah berkahwin...
summer pown menghadiahkan senyuman....
summer perasan yg lelaki itu telah patah hati dgnnye dan die rase amat bersalah....
kemudian die pown berkate kpd lelaki itu...yg amat dicintainye suatu ketika dahulu...


awak2! awak nk tahu tak.....yg saye sbnrnye dulu pernah sgt syg pd awak....
sgt2......
lelaki itu pown hairan...lalu bertanye"habis kenape awak menolak tawaran saye "
summer kemudian berkate..."kalau awak melamar saye utk menjadi isteri awak mesti saye terima"
"mmg lah saye kate saye x nk awak sbg boyfrenz saye....tp saye x ckp saye x nk awak sbg suami"
lelaki itu yg sejak td lemah terus terkedu!
huh???
tau tak....suami summer yg skrg neyh...slps berkwn dgn summer selama setahun...terus die melamar....."UTK MENJADI ISTERI DIE"
lelaki itu pown melopong.....
selepas itu summer pown meminta izin utk pergi...dan mengucapkan selamat tinggal kpd kwn lamenye itu.....kesian~~~melepas.....
barulah lelaki itu sedar yg die telah tersilap langkah.....
dgn rase kecewa yg amat sgt die pown pulang ke rumah utk berehat...
dlm perjlnn pulang ke rumah...die telah berlanggar dgn seorg perempuan.....
perempuan itu pown senyum kpdnye dan menyatakan salam kemaafan kpdnye...
"hyep!!! saye autumn" kate perempuan itu......
dan berlalu pergi.....
lelaki itu telah jatuh cinta sekali lagy....
dan kali ini die tidak mahu tersilap langkah lagy seperti yg berlaku kpd summer.......




so??? kwn2 ape agaknye pengajaran yg boleh kite dpt dpd cerita neyh?
adakah lelaki itu yg perlu dipersalahkan krn x memahami summer?
atau summer yg demand sgt! jual mahal konon?


anda telah diurniakan akal dpd Allah S.W.T...
so??? fikir2 kan lah...hehe~




sekian wslm.....
semoga terhibur ngan cerita ciplak ini....bye~

Saturday, July 17, 2010

Maher Zain - Open Your Eyes [To All Photographer Open Your 'Lens'] - ماه...

MY LIFE+FAMILY+UTP

Bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....


Alhamdulillah..
until now everything goes well,
duet Petronas dah dapat,=p yummmy....haha
dah x de nk nanges2 lagy pasal duet...
just kene struggle mantainkan pointer so dat selaloo dapat dean's list=)
ckp mcm senang je erk...
sekrg neyh foundation bley r....nnt klo dah masok 1st year engineering nnt....
perghhh!!!! pening kepala nk maintainkan dean's list......mau botak kepala(~just joking)
tapi walau ape pown mesti kene semangat.. n nothing impossible...
kene stay focus n jangan fikir soal lain yg asik2 suke menyibok!
atikah kene kuat ...hehe
tp yg bestnye skrg dpt baby baru......(muhammad iman nuf afiq)











suke cium die....comel...haha
tp bkn dpt jumpe selalooo....
bulan 9 nnt baru jumpe balik...huuwaaa~
n then along pown dah kawen .......
dah selesai dah..
perghh...mmg sgt penat organise tok org kawen
yang kelakarnye ....pengantin lelaki bley pengsan2....
sbbnye bkn die saket pown..
tp sbb x cukup tido ....tgk bola....almaklumlah piala dunia..wakakkaaka
lawak2..
kesimpulannya jangan kawen waktu perlawanan piala dunia....hehe
rindunye kat sume kwn2....rindu nk gelak ngan diorg sume....
kdg2 sampai jatuh2 kerusi gelak....adehhh....bdk sharodz lah katekan....
sekolah sume perempuan ape keysah...
tp masalahnye bile dah masok UTP r....
culture shock ckit...dulu sekolah mane ade boys...srg dah byk boys...
bkn x biase...
tp dg2 uhhhh....mcm dah terbiase ckp kuat2...
gelak kuat2..haha
bukan x malu...malu...
tp dah terbiase...hehe
tu yg nk kene buang tabiat buruk neyh!
klo jumpe bdk2 sharodz nnt baru buat balek tabiat buruk....haha
dah x de idea r nak tulis ape lagy.....
idea kontang lak pagi2 buta neyh...haha
k chowz....
wassalam..=)


Monday, June 28, 2010

ADE KER ISTILAH BOHONG SUNAT?



Sabda Nabi s.a.w.; “Bukanlah dianggap pendusta/pembohong seorang yang berniat untuk memperbaiki di antara manusia dengan ia menyampaikan berita yang baik sahaja (di antara dua orang yang bergaduh/bersengketa) atau melaporkan yang baik-baik sahaja (dengan menyembunyikan yang tidak baik di antara mereka berdua)” (HR Imam al-Bukhari dan Muslim dari ... See MoreUmmu Kalsum r.a.). Dalam riwayat Imam Muslim, terdapat tambahan; Ummu Kalsum berkata; “Aku tidak mendengar Nabi s.a.w. memberi sebarang kelonggaran (untuk berbohong/berdusta) dalam percakapan manusia kecuali dalam tiga keadaan;
1) Ketika peperangan
2) Untuk mendamaikan di antara manusia
3) Percakapan seorang lelaki dengan isterinya dan percakapan seorang perempuan dengan suaminya
(HR Imam Muslim)

Berkata Imam an-Nawawi –mengulas hadis ini-; “Hadis ini dengan jelas telah mengharuskan beberapa bentuk pendustaan jika ada maslahah/kepentingan. Para ulamak telah membuat batasan bagi pendustaan/pembohongan yang diharuskan. Batasan yang terbaik ialah yang dikemukakan oleh Imam al-Ghazali yang menjelaskan; percakapan ialah jalan untuk mencapai maksud-maksud tertentu. Jika suatu maksud yang baik dapat dicapai dengan berkata benar, tidak harus lagi berdusta kerana pendustaan tidak diperlukan ketika itu. Namun jika maksud yang baik itu tidak ada cara untuk mencapainya melainkan dengan berbohong/berdusta, maka ketika itu berbohong/berdusta adalah harus jika maksud yang ingin dicapai itu hukumnya adalah harus. Jika maksud itu wajib, maka berdusta ketika itu juga wajib (kerana tidak ada cara lain lagi untuk mencapainya). Contohnya; ada seorang muslim bersembunyi dari seorang lelaki zalim dan kita mengetahui tempat persembunyiannya. Kemudian si zalim itu bertanya kita tempat lelaki muslim itu bersembunyi. Ketika itu wajib kita berdusta/berbohong (yakni tidak harus kita bercakap benar dengan memberitahunya). Contoh lain; kita ada menyimpan barang milik seseorang muslim, lalu ditanya tentangnya oleh seorang zalim yang ingin merampasnya, maka wajib kita berdusta untuk menyembunyikannya (bagi mengelak ia dirampas). Malah kata Imam al-Ghazali; jika kita memberitahu si zalim itu dan barang itu dirampasnya, wajib kita menggantikannya.

Namun langkah yang lebih berhati-hati ialah dengan kita melakukan at-Tauriyah iaitu berselindung, yakni tidak secara direct berdusta/berbohong. Maksud at-Tauriyah ialah kita bercakap dengan bahasa yang zahirnya nampak macam berdusta, tetapi secara terselindung (yakni biat di hati) kita tidak berdusta. (Lihat; al-Azkar, Imam an-Nawawi, kitab Hifzul-Lisan. *Terjemahan dilakukan secara bebas).

Bagi kes hubungan suami-isteri, maksud keharusan berdusta/berbohong ialah dalam menzahirkan kasih-sayang, berjanji sesuatu yang tidak lazim/mesti (ditunaikan) atau sebagainya. Sebagai contohnya; apabila isteri bertanya suami; sedap atau tidak masakannya? Suami pun menjawab; “sedap”, walhal sebenarnya tidak sedap. Jawapan itu bertujuan menjaga perasaan isteri walaupun sumai sebenarnya berbohong. Berbohong sebegitu tidaklah dicela kerana tujuannya untuk mengekalkan kasih-sayang. Adapun melakukan penipuan/pembohongan untuk mengelak dari tanggungjawab/kewajipan terhadap pasangan masing-masing atau untuk merampas haknya secara batil, maka ia adalah haram dengan ijmak para ulamak. (Lihat; Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi)

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. al-Azkar, Imam an-Nawawi.
2. Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi, juz. 16, kitab al-Birri wa as-Silah.., Bab Tahrim al-Kazibi..
3. Raudhatul-Muttaqien, Syeikh Abdul-Qadier ‘Irfan, jil. 1, bab al-Islah baina an-Naas.

Tuesday, June 22, 2010

 TETIBE EMO LAK.....HEHE~


napew rase mcm mudah jer air mate mengalir.....
napew aq mesti jd sebegini lemah....
mane atikah yg dulu.....
kenape ko semakin tenggelam....
or ko mmg dah x nk muncul lagy....
tolonglah tikah...be strong....jgn mudah mengalah.....
Ya Allah , Engkau kuatkanlah hati hambamu ini.....
tabahkanlah hati hambamu ini untk mengahadapi
segala dugaan n cabaran yg telah Engkau tetapkan....
jgn sesekali ko palingkan hati hambamu ini dari kebenaran......


walau besar mcm mane pown dugaan yg dtg .......
plis lah jgn putus ase....
penting kerr kate2 org sekeliling???
napew kate2 mereka n sikap mereka membuat aq lebih sedey....
walau pape pown
don make simple things become complicated....
simple things stay simple.......:)
Ya Allah , sekiranye inilah takdir ketentuanMu ke atas hambaMu ini....
Engkau permudahkanlah urusan hambaMu ini di sini....
tabahkanlah hati ku menjalani kehidupan di tempat yg telah tertulis di Luh MahfuzMu......
AMINNNN~
and x lupe gak kpd parents ,rakan2 , guru2 ,n sume kaum kerabat ku........semoga kami sume berada di jalan mu yg benar......

Saturday, June 19, 2010

suke sgt sbb most of my frenz dpt smbg pelajaran dorg ngan baek...
I love u all
rindu korg
teringat mase kat sharodz dulu...
haha.....suke tgk bdk2 sharodz tidor....
kdg2 comel...kdg2 kelakar gle.....x tahan2 nk gelak
tp
skrg dah x mcm dulu..
sume org akan jd dewasa..
wow!! t's really make me scared
nnt dah x pat duit dpd ayah agy
kne gune duit sendiri
dengar cam x best jerk jd dewasa
bestnye mase sharodz dulu
selalu dtg sekolah lmbt....
tp x pernah kne denda...hak3
ahhhhh!!! school time was really fascinating
skrg neyh dah masok UTP....dah tak boleh maen lari2 lagy
nnt org ckp mcm bdk2
haha
fikiran pown kene lebih matang
hope that I can face all of this excellently
mase mmg x boleh diputarkan kembali
meninggalkan sharodz..mmg satu perkara yg susah....
RINDUNYE!!
:(
I LOVE U SHARODZ....
syg sgt2
byk kenangan manis+pahit kat ctuh....
hahaha
teringat ketua warden...
woooo!! garang tp suke tgk die senyum...
rindu sume cikgu2
wak2 klass sejarah mmg paling mengantok!
x dapat dinafikan ....
kesian cikgu...
wak2 sejarah
almost all of the students tido....
satu dua kepala jerr yg focus....hahaha...kelakar nye...
bile cikgu keluar kelas .......segar lak tibe2...aduhhhh
mmg sumpahan betol.....
sukenye time tuh......
suke sgt2
even sharodz byk tangga yg teramat
even penat kene naek turun bukit....
tp sumenye mmg berbaloi...
here I'am studying in UTP
thanx kpd sume cikgu.....
yg best nye klo byk tangga kat UTP pown dah x keysah dah...dah biase sgt2...x rase penat pown naek byk tangga...haha
Atikah bersedialah.....menjadi org baru......
buang sume tabiat yg x baek......
:)

Friday, June 18, 2010


when I'm in school I'm really excited to be a doctor but now I'm not a doctor but I'm going to be an engineer n work for petronas Insya-Allah that is my destiny and I have to be strong ,to accept it I LOVE MY PARENTS very much, I want to make them happy ,I want to make them proud of me,I want to be the greatest daughter that they have ever had... I love u mom....I love u dad....
assalamualaikum n selamat sejahtera


to all the people who visits my blog,
hope u enjoy ur life n do the right things as what Allah said in Quran:
Wahai orang-orang yang percaya, taatlah kepada Allah dan rasul-Nya, dan janganlah berpaling daripada-Nya, sedang kamu mendengar. (8:20)

jgn sesekali melakukan perkar yg dimurakai Allah..dan sentiasa mengikut arahan dan perintahNYA....

setiap arahan Allah itu ada hikmah disebaliknye dan kite sebagi hambanye mestilah taat kpd Allah Yang Maha Esa

Our life is just for Allah my frenz
not for the money
not for the game
not for the human u love
but for Allah who had created u
our lives is just for Allah
every breath that we inhale and exhale is just for Allah
Hidup hanyalah untuk keredhaan Allah
same2 lah kite bermuhasabah diri
saye pown bkn lah org yg sempurna
saye selalu melakukan kesalahan
I just want to say that don't forget to "TAUBAT"
because Allah loves the people who perform taubat
Even our phrophets
Nabi Muhammad S.A.W
will perform TAUBAT everyday...my dear frenz
do not follow SYAITAN
follow Al-Quran n As-sunnah