Friday, February 18, 2011

sekepala?atau menegur?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani......
ku bersyukur je hadrat Ilahi kerane telah diberi peluang pd hari ini utk bernafas dan dipinjamkan nikmat...
coretan ini ditujukan khas kpd diri ku sendiri dan rakan2 yg mempunyai mslh same seperti ku....
sekiranya rakan anda buat salah dihadapan mata anda, ape yang anda lakukan?
mengiakan?mendiamkan diri?marah dia?tegur?
anda berada dlm kategori ape?
saye mempunyai masalah sebersalah utk menegur...takut terpeleot(gaduh)...tp kene tegur!!!


seseorg pernah berkata kpd saye*credit to her....
kalau kite nak menegur seseorg ade step2 die...dan saye rase pndgn die sgt bijak...nak tahu tak ape?


step 1:kalau kite nak tegur seseorg tp takut die berkecil hati?cari kwn karibnye utk menyampaikan teguran anda....jgn main terjah je...weh!ko tak boleh buat ni!tak boleh buat tu!mmg habislah lepas tu...tetapi kalau rakan karib die pon "sekepala" dgn die.....kite cube step 2...


step 2:cari ahli keluarga die(org yg ingin ditegur)....ahli keluarga yang die biasa meluahkan masalah dan perasaan nye....jika ahli keluarganya pon jenis tak kisah?tak ambil peduli kesalahan die?nak buat ape ek?kite cube step 3...


step 3:kite sendiri mula rapat dgn org tu...perempuan dgn perempuan...laki dgn laki la eh.....jgn berlainan jantina la..plangkong nak?kalo yg nak ditegur tu berlainan jantina..pegi la mintak tolong sahabat yg same jantina dgn yg ingin ditegur..kan manis:).......lepas dah buat step 3...kite teruskan step 4...




step 4:setelah rapat dgn die...sentuh hati die dgn prihatin dan kite menjadi tempat die menaruh sepenuh kepercayaan.......sentuh hati die sampai die bersedia utk menceritakan mslhnye kpd kite.....apabila kite berjaya melakukan step ni...maka secara tak langsung ape yg kite tegur InsyaAllah boleh diterima dgn aman...




selalunye saye akn mengambil step ckp depan2....terus terang...dan saye rase step ni sgt la kejam...dan membuat ramai la jgk org tak puas hati........
ditakdirkan jgk oleh Allah utk saye mendpt step2 ni dpd sorg sahabat..:)
susah betul nak jage hati manusia ni kan...
sgt2 susah nak pastikan semua org puas hati....
tp sabar itu separuh dpd iman....slow slow...bak kate akak smart group..hehe


jom muttaba'ah!!!
1.solat dhuha bape kali seminggu?
2.bace al-mathurat bape kali seminggu?
3.puasa bape kali seminggu?
4.solat jemaah ?
5.bace al-quran dgn tafsirnye tak?hari-hari ke?
6.solat wajib jgn tinggal taw....


sekian wassalam....:)

Friday, February 11, 2011

NO VALENTINE'S DAY FOR MUSLIM(SOURCE:MIKRAJ )

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.......
valentine's day?
macam mane dpt name?
byk sgt la sumbernye......saye sendiri pon x pasti...
tp berdasarkan ceramah ustaz..
valentine' s day ni diambil sempena name saint valentine
ikot sejarah dahulu kala la*(sory saye bkn org yg suke engat nama,tarikh ngan tahun..hehe)....askar pd zmn tu x dibenarkan berkahwin...so nak dijadikan cerite ade la sorg askar ngan psgn die pergi jumpe saint valentine ni.
saint valentine pon membantu psgn ni sehingga mereka dpt berkahwin...
raja murka dan terus menghukum saint valentine...


tp ape2 cerita dan sejarah pon spl valentine ni x penting sgt pon.....
persoalannye skrg tu perayaan sape?
agama ape?
kite agama ape?
Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.
Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.





ni haa hadis dan ayat al-quran...
nk ckp ape?
alah yg penting niat...
alah saje2 je....
alah ni pon nk kecoh bkn buat bende salah pon...wish2 je...
korg tlg ah jgn main2 psl bende ni...
kalo dah mmg betul2 x leh thn nk kapel gak...tak leh tahan nk carik awek gak especially di hari valentine.......byk2 kan lah istighfar dan muhasabah diri tu.....puasa pon boleh....
tok sah dok gatal sgt....*opppsss terkasar lak ayat...hehe sorrryyyy...




kalo kat mesir tu sibuk2 nak memperjuangkan keadilan...
kat malaysia?
sibuk2 nk sambut valentine...
bersemangat ke arah maksiat pulak...
astaghfirullahalazim......


kalo buat konsert kene bayar RM10 -RM15 pon org sanggup pergi....
tp kalo buat majlis agama or SG.....dpt mkn free,kasi souvenir lagi..pon PONTENG gak!
masalah betul la...
tanye lah hati kite..."hati2...aq kat mane sekarang ni?"
makin dekat dgn ALLAH ke?makin membelakangkan ALLAH ke?
saye pon bukn baik sgt...dah byk kali ulang dah ayat ni...sume org ade kelemahan...jom kite pesan2 dan engat2 kan sesame kite..:)




sekian wassalam.