Friday, December 10, 2010

HAKIKAT CINTA

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

boleh dikatakan yg post ni adalah smbungan post keburukan kapel yg dahulu kala la...
sumber: MIKRAJ RM

jenis cinta??
ape ye??
cinta terbahagi kdp dua iaitu cinta hakikat dan cinta nafsu..
  • cinta nafsu- bile kite pandang seseorang tue hati terase jauh dpd Allah dan semakin lalai dpdnye.
  • cinta hakikat-mendekatkan diri kite kpd Allah apabila mengenalinye..
tanda-tanda berlakunye cinta nafsu:
  • pd mulanye saling berhubung..tp lame-kelamaan akan berasa jemu dan bosan
  • saling mencurigai antara satu sama lain
  •  apabila bersamanye kite menjadi hipokrit dan tidak menjadi diri sendiri(except kalau betul2 nk berubah la)
  • apabila bersamenye kite lalai dpd Allah dan lalai dpd melakukan kewajipannnye.nauzubilllah.
1.ZINA IBARAT HUTANG..

ape yg dimaksudkan hutang??
korg familiar tak dengan pepatah "What goes around comes around"??
ape yg saye maksudkan ialah berkapel...yela mcm jd trend plak eh skang ni...sume mesti ade kapel..
tp BE ALERT ape yg kite buat bakal berlaku kpd zuriat-zuriat dan keturunan kite yg seterusnye...malah mereka akan melakukan yg lebih teruk lagi..
dan apabila smpai pd waktunye dimana zuriat-zuriat kalian melakukan perkara yg sama anda lakukan zmn ini..kite tidak akan dpt menghalangnye kerana kite melakukan perkara yang sama.
dan bile generasi akan datang melakukan perkara yang dimurkai Allah dan diikuti dgn generasi seterusnye mcm mane matlamat utk melahirkan insan yg soleh dan solehah akan tercapai??

2.DALAM MELAKUKAN DOSA MASIH MEMOHON DAN BERDOA?

orang yang berkapel tue akan terjerumus kpd godaan syaitan dan zina.."mencegah adlh lebih baik dpd mengubati"kawan2 yg kusayangi....tanda2 hari kiamat dah byk dah berlaku....bagaimana jika sekiranye tiada hari esok utk kite?dan kite mati dlm keadaan melakukan dosa.sbg pelajar of coz la kite akan berdoa utk kecemerlangan result, dpt kerja yg elok,cemerlang dunia akhirat.pdhal anda2 yg berkapel tue berada dlm keadaan melakukan dosa dan lalai dpd Allah....sesungguhanye zina hati tue sgt2 bahaye.moga2 dijauhkan dan sering bertaubat.

3.MENDORONG KEPADA GODAAN SYAITAN 

jenis-jenis psgn yg berkapel:
1.lelaki baik&perempuan baik
2.lelaki baik &perempuan tak baik
3.lelaki tak baik &perempuan baik.
4.lelaki tak baik&perempuan tak baik.

ikot pd level2 kat atas ni....semakin kuat iman psgn yg berkapel tue...sbg besar la pangkat syaitan yg diutuskan utk menghasut mereka2 ke arah zina.plg low pon zina hati....ouhhh!!! sgt bahaye....dpd amek risiko baik x pyh buat......diri pon terdorong kpd kemurkaan Allah S.W.T.kwn2 yg kucintai...sdgkan Nabi Adam a.s sendiri pernah terpengaruh dgn hasutan syaitan...apatah lagi kite sbg manusia biasa.


4.APE MATLAMAT KITE SBG HAMBA ALLAH S.W.T?

bukankah tugas kite sbg hamba Allah S.W.T adalah semata-mata utk menyembah dam taat kpd perintahnye..so?ape2 bende yg menjauhkan kite dpd matlamat tersebut eloklah dijauhi...

Katakanlah: Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam.” (Al-An’am : 162)

semoga kite tergolong dlm kalangan orang-orang yang beriman.



cara-cara utk menangani cinta nafsu??
  • tundukkan pandangan
  • sibukkan diri dgn gerak kerja islam
  • bersama org soleh
  • tidak mengamalkan pergaulan bebas.
  • refer to Al-Quran dan Al-Sunnah
  • kuatkan mujahadah


Lantaklah org nk kate ape pon..yg penting maruah kite terjaga sehingga tibe pd pemilik yg sebenarnye...=)