Wednesday, October 10, 2012

See. Edge.Ayy.Ann.Gee.Eee


In The name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful


Alhamdulillah. Thanks to Allah S.W.T for his blessing and i am able to breath healthily today.

Dah lama tak update blog.haha

because i love talking more than writing.That's a good reason i think.=='

Alhamdulillah adik yg keenam(byk sgt adik,==') kini sudah sihat kembali selepas operation kelenjar. and everything was fine.fiuhh.
teringat masa ikut mak ayah berkejar-kejar kat KL utk bwk adik check up for cancer.
Dalam hati masih tidak percaya. "Tak kan lah adik aku cancer. keluarga aku tak ada yang kene cancer pon". Aku bermonolog.
Mendengar penerangan doktor yang adik aku disyaki menghidap Hodgkin Lymphoma * tak tau la eja betul ke tak.=='
sejenis cancer yang slow.

tapi Alhamdulillah tekaan aku betul. yang adik aku sihat-sihat sahaja.
tidak menghidap cancer.All is well :)

Ayah dengan Mak memang risau habis.
Ayah pergi merata cari ubat tradisional, masa dapat tahu adik ade symptom cancer.
Masa kat Hospital, Mak minta temankan adik pergi ambil darah. doktor nak diagnos.
Masa tu memang adik menjerit-jerit sakit.mengalir air mata tengok adik menangis.
Memang patut la kau tak boleh jadi doktor tika.haha~

Temankan adik dekat Wad Cancer masa tu, tgk ramai sgt budak-budak yang menghidap cancer.sampaikan nurse ckp tak cukup katil.T.T

Thank God everything was fine.

Memang betul orang cakap, kita memang susah nak dapat fokus kat byk2 bende dalam satu masa.
Fokus kat family, kerja terabai.
Fokus kerja/study, family terabai.
whatever it is, work for it tika!

My third brother pulak nak SPM.
Good Luck For you.
May Allah ease your way :)

Cuti 4 bulan yang terakhir. After this no more holiday.arghh!
Hampir ke third year.Tahun praktikal dan pekerjaan.
Orang kata cuti enjoy. But it doesn't work for me i think.
mmg kau tak reti duduk diam la tika.

Miss my old days.
where freedom is mine.
carefree.
Nothing to worry.
Nakal-nakal kat sekolah.haha.

Miss all my friends always. always and always.
Memang tak reti pun nak say Hi apa khabar selalu kat sahabat-sahabat.
But deep in my heart i miss them.
so much.

Face the future and let the past be the lesson for you.
see.edge.ayy.ann.gee.eee
c.h.a.n.g.e

sentiasa berubah ke arah kebaikan.
hoping for HIS blessing.
Surah al-mulk ayat 2.
Hidup ini hanya ujian semata-mata.

"Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu,
siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya Dan Dia Maha Perkasa. Maha Pengampun."(67:2)

semoga ayat ini menjadi peringatan untuk semua.
balance.
kalau fokus dunia, akhirat tercicir.
kalau fokus akhirat, hak dunia juga perlu di tunaikan.

so, balance both of them.
success both of them.
follow Allah and Rasulullah.insyaAllah it is the right path :)

till then.Assalamualaikum~




Saturday, July 14, 2012

The Power of Determination

In The name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful




http://www.rtbot.net/play.php?id=liTZlYpkdoo


it's the poor student which was abandoned from her parent. She was working as cleaner in high school and later on she can study in Hardvard due to her good result and her effort 

i cried watching this.

she said :your situation doesn't define you, if you try hard you can do anything."

she homeless, a cleaner at high school , and no parents

but! what makes her success? DETERMINATION.When you have this..nothing impossible.

strive for your own miracle then tawakkal to HIM

Tuesday, July 10, 2012

When life gives you lemon, make lemonade.

In the name of Allah, The Most Gracious and The most Merciful



week 8 already.
ade yg tertinggal rasenye.*bukan rasenye.tapi sure.haha
masuk kelas blur
projek tak siap lagi.

okey.jgn tension.
cather one by one.
tension? buang istilah serabut.
be wiser.

cakap bile perlu.(azam!)
berfikir lebih mendalam sebelum decide something.
almost 20 years old already.
semakin dewasa.jangan jadi budak2 lagi.

Dari sekolah lagi.ayah cakap.ayah hantar kau pergi sana untuk belajar.bukan untuk angkat balak pon.
duduk pegang buku je.
but it seems, books is heavier than timber.*i think =='
mungkin sebab time management ko fail kot tikah.



kata keramat ayah yang wajib singgah di telinga. jangan bertangguh.
great mistake if you do that.
pergi booth TEC.tgk byk company and industry.
rasa macam takut je.

Salah satu cara untuk mendapat ketenangan hati.
serahkan semuanya kepada ALLAH S.W.T
hanya mampu berusaha yang termampu.Then, leave the rest to HIM .
sentiasa bersangka baik dengan ALLAH S.W.T.*remember!




Saturday, June 23, 2012

F.R.I.E.N.D.S

In the name of Allah,The Most Gracious and The Most Merciful

Asslamualaikum to all..

dah lame tak update blog ni..
al maklum la,ada pasang surut kehidupan,up and down..
thousand and million thanks to Allah S.W.T for HIS blessing to let me live again and borrow HIS ni'mat today.
and million thanks to HIM also for hardship and challenges in my life.I've learnt a lot from it.Thank you for still looking at me even i have committed many sins to you.T.T

looking at the title of this post.F.R.I.E.N.D.S
ape sebenarnya yang kau nak tulis ni tikah?
the definition of friends?
eh ape ah?
somebody that we know kot.kot~~~~~

we can have many friends in this world.
gambar hiasan semata-mata

kawan ke kelas.
kawan utk makan.
kawan enjoy.
kawan belajar.
etc.etc.etc

But..
adakah persahabatan itu benar-benar ikhlas?


atau kita bersamanya kerana kite senang dengan perangainya yang gila-gila.yo wassup..
best gak kwn dgn die ni..takde la skema sgt kannn.
atau kite kawan dgn die sbb die pandai?
baik aku kawan dengan budak ni..untung2 aku dpt deans list every sem mcm die.first class!
atau kerana harta dan kecantikan.
budak ni popular,kaya,ade kereta.best gak kawan ngan dia.senang kalau nak g mana2 or minta tlg.
wait!


there's a lot of reasons why we're friends with others.
Firman Allah S.W.T dalam surah al-anfal ayat 63:
Dan Dia (Allah) telah menyatukan hati-hati mereka (yang beriman). (Dan ingatlah) walaupun kamu membelanjakan apa yang ada di bumi semuanya namun, kamu tidak mampu menyatukan hati-hati mereka, tetapi Allah mempersatukan antara mereka. Sesungguhnya Dia (Allah) adalah al-‘Aziz (Maha Gagah), lagi al-Hakim (Maha Bijaksana). 

dalam ayat di atas telah disebut.walau kamu membelanja apa yang ada di bumi semuanya.
masih tidak mampu menyatukan hati mereka.
tapi Allah yang menyatukan hati kita.

sahabat sejati ialah sahabat yang tak pernah jemu mendoakan kebaikan sahabatnya.
sahabat sejati ibarat anggota badan.satu bahagian sakit.seluruh badan rasa tak selesa.
that is sahabat sejati.and Allah brought us,you and me together!

why do you think we met at the first time during school?it's HIM who brought our heart together and make us as friends.
subhanAllah.thank you Allah. I love my friends so much.
maybe i am not a good friend.but i am trying to be the one.

peringatan bersama.
jadilah sahabat yang saling mendoakan kesejahteraan sahabat
jadilah sahabat yang berlumba-lumba beribadah dan beramal kpd Allah.
jadilah sahabat yang mengajak sahabatnya ke arah kebaikan 
yang paling penting sekali
jadilah sahabat yang diredhai Allah.

kita tak  pernah dapat puaskan hati manusia.never~

but when we do something that please Allah S.W.T.insyaAllah.we'll be happy.


Here ! my wonderful friends..

 playing together

 eating together*abis la naily marah tgk gambar ni.:P

 camping together

 travel together

 okay..yang ni no comment.haha

 sapo la yang buat ni..sampai ade love2.=='

 yang ni over.stop it tikah!haha

missing faraway friends rite now.T.T

okay ade lagi kwn2 yang gambar takde.jgn kecik ati eh..you always in my hearts.
There are many people in this world.But you are the one who were destined to meet me.Allah telah menyatukan hati kite.
I love my friends.everybody is so special with their own way.

merekalah yang mewarnai diari hidupku.memberi semangat.
Good friends know your story.but best friends,live in your story.
Thank you ALLAH :)

HOW ABOUT YOU?




till then.love ya!


Saturday, May 12, 2012

Final Exam is over!

In the name of Allah , the Most Gracious and The Most Merciful :)

Assalamualaikum to all..

First of all. thanks to Allah S.W.T for everything.
yeay!exam is over.
setelah seminggu lebih tunggang terbalik study,
dengan berbundle-bundle latihan dan nota..
akhirnya tamatlah second year first sem di UTP

so many memories to recap :)

#MPP nomination
For the first time in my life i spoke on the chancellor Hall stage.giving my manifesto.
after long time practising.wow,that's  a memorable one.before this i am the one who is sitting on the audience sit.hehe. gemuruh ouh.


MPP and ISC 

teringat quote"i do believe that challenges can shape us into a better person for the next day."
picture of me with my big sister :) Nurun Nazahah at the outside of chancellor hall.
After that night.That's the start of my hectic day..
being an MPP gives me so much challenges.
How to control your emotion when people criticize you.
How to adapt with the new surrounding where everybody know you.
How to dress well.*erk..selalu pakai baju tak warna matching..pastu kene marah dgn ex-MPP kene jage dressing.haha.
i love to wear colorful dress and scarfs.it bring me alive*chewah.tp tak matching.okay"I live like this."




#Sukri  Jr."Welcome to the world."

Along dah selamat melahirkan anak lelaki..
okay tgk gambar je..tak tgk real lagi..
Rizki nama die..
Hari tu dah buat kenduri cukur jambul dan kenduri aruah..
T.T tak pat balik...ade test heat transfer design mase tu.cis.
takpe hari raye nnt mak ngah bg duit lebih.hehe.



alolololo bulatnye mate die.siap nnt.haha.nak cium-cium rizki.:)


#The worse camping i've ever had.

pada sem ni ktorg berenam pergi bercamping di bukit larut.
best tu mmg best. a lot of new experiences, hiking,night safari.walking in a heavy rain.haha
camping satu mlm ni..tp penat die mcm seminggu..
first time in my life,hiking..
and seriously sgt penat.termengah-mengah daki bukit.
dah nak smpai ke puncak dah..tp sbb dah lambat sgt..so turun balik..hehe

inilah kami berenam..suffer together,have fun together,fight together.

“Dan Dialah yang menyatukan di antara hati mereka (yang beriman). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan di antara hati-hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka. Seungguhnya Ia Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana” (Al Anfaal ayat 63)

happy to be friends with you guys :)friends forever.
yang tak leh belah bile kami pergi night safari.adeh.mcm budak-budak je tgk binantang dekat zoo.haha
and then pergi mkn dekat restoran dlm zoo tu..boleh pulak tgh makan,blackout. makan dlm gelap la nmpaknye..satu taiping blackout.T.T

and then on our way back,
hujan turun dengan lebatnya..dah sudah..camp site jauh lagi.
basah kuyup kene hujan,dan kami berteduh di sebuah villa.

keesokan harinya mula lah hiking.best!
even kene pacat dan menjerit sekuat hati..
tp tu la yg kelakar.haha.
smpai di puncak lihat pemandangan di bwh..SubhanaAllah ciptaan Allah Yang Maha Agung,
cantik sangat..
sempat lagi buat heart to heart talk dgn kak sue before turun.hehe.

at night safari,Taiping


to be continued.....





Thursday, February 16, 2012

control yourself.

In the name of Allah, The most gracious and the most merciful

Daripada abu hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkat kepada nabi s.a.w yang maksudnya, "berwasiatlah kepadaku".Sabda rasulullah s.a.w: jangan kamu marah.maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali.Sabda rasulullah s.a.w: jangan kamu marah.

(al-Bukhari)

berdasarkan hadith di atas rasulullah s.a.w telah berwasiat bahawa seboleh-bolehnya menahan diri drpd marah..
saye tertarik dengan sebuah cerita yang pernah dismpaikan oleh sahabat saya.


pada suatu hari ade seorang anak dan ayah.
si anak merupakan seorang yg sangat suka marah.
setiap hari mesti marah.

tibalah di suatu hari dimana ayah kepada si anak ini ingin memberi pengajaran kpd si anak..
si ayah menyuruh anaknye mengambil sebuah papan..
" wahai anakku,setiap kali engkau marah maka ketuk lah paku pada papan tersebut".kata ayah.
si anak pun berasa hairan,tetapi masih mentaati arahan ayahnya..

pada hari pertama anaknya mengetuk sebanyak 37 paku pada papan tersebut.
pada hari kedua bilangan paku yg diketuk semakin berkurang.
begitu juga dengan hari ketiga..berkurang dan berkurang..
sehingga pada suatu hari, tiada lagi paku yg diketuk pada papan tersebut.
si anak berasa sgt gembira dgn prestasinya lantas berlari-lari utk mem beritahu ayahnya ttg berita gembira ini.


"ayah, pada hari ini tiada satu paku pun yg saya ketuk pada papan tersebut".
"bagus!".kata ayah

kemudian si ayah menyuruh anaknya mencabut kembali semua paku yg telah diketuk pada papan tersebut.
anaknye pun mencabut semua paku tersebut..
kemudian ayahnya bertanya,"apa yang kamu lihat pada papan tersebut?"
anaknya menjawab,"berlubang-lubang".

papan itu tidak lagi seperti dahulu.
walaupun semua paku telah dicabut dan dibuang..]
itulah kesannya sekira kita marah..susah utk kembali semula kpd keadaan asal..
sama seperti papan tersebut yang akhirnya di penuhi lubang..

jadi kawan-kawan..
control  yourself.
kalau marah,duduk..
kalau marah jgk, baring
kalau marah jgk tidur..
ambil wudhu' sembahyang ke..

kerana once kita marah takut keadaanya menjadi seperti papan tersebut..:)


that's all~
juat sharing..:)
sekian wasalam..