Sunday, July 25, 2010

FB MENYAKITKAN HATI???




First of all coretan neyh mmg agak bersifat personal....
Saye sayang semua kawan saye.....sgt2.....tanpa dorang mesti hidup saye sunyi x berlagu..=(
Dorg sentiase menceriakan hidup saye...
tp ape yang saye balas???
saye saketkan hati dorg....
sejak daripade skola Sharodz dulu lagy saye mmg seorg yg sgt2 selalu menyakitkan hati orang...
ape yg saye buat??
Besenye en kalo saye dpt keputusan yang cemerlang ker or marks yang tinggi ...I'll be tooo overjoy
smpai x perasan yang org laen kecik hati ngan perbuatan dan perkataan saye...
Sori sgt2....mmg kelemahan aq yang paling besar ialah x boley mengawal kate2 aq.....
sekali lagy aq mmg mintak maaf sgt2 kat korg......terutamanye bdk2 SHARODZ....
Aq syg korg sgt2..korglah kenangan terindah dlm catatan diari hidup aq.... jumpa korg membuatkan aq rase bertuah sgt....tp satu jer aq mintak tolong ,walaubagaimana teruk pown korg saket hati ngan aq or benci stp perbuatan aq...tolonglah tegur aq,jgn sesekali korg buang aq or malukan aq....
SORY SGT2.....
tolonglah tarik aq ke jalan yang betul if I go overboard...
marah aq pown x pe.....aq akan cube dengar ape yang korg ckp....
tp jgn sesekali hubungan kite semua sbg SHARODZIAN terputus...walau dimane pown kite blaja.
Dlm or luar negara..kite ttp ade satu persamaan iaitu WE"RE SHARODZIAN.....


aq bukan pe, korg bley gurau2 ngan aq byk bende tp ade bende2 yang mmg aq amat sensitif dlm hidup aq...
aq x suke org gurau psl  pakaian or the way I look....
bende uhh mmg buat aq kecik hati....mmg aq x pat tahan...
aq x tahu lah napew bende uhh mmg jd sgt sensitip dpd aq kecik lagy.....dah mcm susah nk kikis...
x keysah lah org puji ker or kutuk psl the way I look...aq tetap x senang dari segi ape pown.....
Harap korg paham.....
Sayang korg sgt2....muahhhhhh=)

Friday, July 23, 2010

KENAPA ORANG MESTI NK BERCOUPLE??????

coretan saye bknlah bermaksod utk menyinggung yang masih hidup jauh sekali yang telah meninggal dunia..tetapi sebagai peringatan buat saya dan sahabat yang saya sayang sgt2..=)

keburukan berkapel? ape yup?byk ker?
saye akan cube senarai kan...hehe

1.akan menjerumuskan diri kpd pintu gerbang zina...

berdasarkan petikan yg saye bace....
"Kalau suka, jumpalah ibu bapa.Sayangnya tiada yang berani,
tanda tak bersedia.Kalau tak sedia kenapa nk bercinta?nauzubillah.Aku berazam
membangkitkan mereka daripada kelalaian fitnah wanita di akhir zaman dgn sebuah prinsip
dan ketegasan."

ape niat korg berkapel klo x mau mengakhirinya dgn perkahwinan......wahai kwnku yg terdiri dpd kaum adam.....semoga korg dijauhkan dpd fitnah wanita pd akhir2 zmn ini.....
cinta yg bertandang di lubuk hati itu fitrah..mane ade manusia yg x jatuh cinta...bohong r tuh..=p
Namun, apabila ia disusuli ngan tindak-tanduk yg tidak diredhai Allah,Ia akan bertukar mnjd fitnah..nauzubillah..

mula sms...pas2 ajak jumpe.....pas2 jumpe lagy....pas2???
ia akan secara automatik ber alih ke level yg bertangga-tangga.bahaye kan??
sbb tu Allah berfirman dlm surah Al-Isra ayat 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk" (QS. 17 Al Israa -perjalanan malam hari- 32)

Allah bkn shj mengahalang kite berzina...malah jgn mendekatinye...


2.Sedarkah korg ?? korg mungkin sdg berpacaran ngan hak saudara2 anda yg laen......

“Wanita-wanita yang keji diperuntukkan bagi laki-laki yang keji. Laki-laki yang keji diperuntukkan bagi wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik diperuntukkan bagi laki-laki yang baik. Laki-laki yang baik diperuntukkan bagi wanita yang baik” (QS An-Nuur: 26).

stp org telah ditetapkan hak dan jodoh masing2 sejak dari azali lagy.....
jika Allah sudah berjanji pasti akan ditunaikan.....stp yang Allah tetapkan pasti ade hikmahnya.....kerana Allah Maha Mengetahui segala......

korg tak takut ker? mungkin couple2 korg uhh mungkin bakal menjadi isteri atau suami org pada suatu hari nnt...n then ape rasenye bile jumpe balik dlm keadaan korg masing2 dah berumah tangga.....haish?? agak memalukan jgk yup.....korg x rase bersalah ker? pernah mencemar hak org len..berdating same.....makan same...pdhal die hak milik org len...=(


3. klo kapel?? nnt bile kawen dah x suprise dah! hehe


yelah sblm kawen dah tahu sume bende...ape die suke..ape yg die x suke....
nnt bile kawen dah x sweet dah....haha
dah x tahu nk ckp ape...akibatnye asik bergaduh jer...adeh!!!
dulu mase kapel pegang2 tgn mcm nk rak...
bile dah kawen...tgn kemana isteri pown kemana....
dah tak surprrise dah......=(

dlm sebuah hadis:
maksudnya:"Sesiapa yang jatuh cinta,kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah seorang yang syahid
(riwayat Hakim,Ibn Asakir,Al-DAilami,dan lain-lain)


dlm riwayat lain pula maksudnya:
"sesiapa yang jatuh cinta,lalu memelihara kesucian dirinya dan bersabar hingga meninggal dunia, maka dia adalaah seorang yang syahid."



4.klo kapel?? anda menyibukkan hati merindui makhluk yang tidak halal.....


hidup neyh penuh dgn dugaan (cehwah! cam org besar lak aq ek) haha
hati neyh hanya boleh dimiliki oleh seorg insan yg bernama suami...
bknlah kumbang2 yang hanye singgah di pertengahan jalanmu....
wat penat otak jer....



5.Adakah Allah akan redha dgn pasangan yg berkapel dan akhirnye berkahwin???


jika berjaya melangkah ke alam rumah tangga slps berkapel.....nescaya ia terbina atas dasar maksiat,yang mengundang padah kpd peribadi zuriat......




BYK AGY SEBENARNYE>>>DAH AH>>PENAT MENAIP>>>>HEHE..nnt smbg ah....=p
sekian....salam..=)




Wednesday, July 21, 2010

SUMMER+AUTUMN

assalamualaikumwarahmatullah....

21 julai 2010,
now i'm officially 18 years old..=)
sweet 18.....
sbnrnye saye menulis neyh nk berkongsi satu cerita yg agak mencuit hati.....
kalau nk buat teladan pown boleh...haha


cerita die mcm neyh......
ade seorg perempuan yg bernama summer...
cehwah name nak summer..haha
die cantik sgt2....manis.....mcm summer....haha....almost stp lelaki yg lihat die tertawan...
bak kate org pandangan maut lerrr....hehe~

nk ditakdirkan pd satu hari summer neyh diterima bekerja di sebuah syarikat.....
semua org terpegun dgn kecantikan summer(dkt pejabat tuh r)
semua try nk tackel die...almaklumlah cun melecun...hak3
until satu hari ade seorg lelaki yg mmg dah lame gile suke si summer neyh..
menyatakan hajat die utk berkwn...summer kate kwn jer taw x lebey.....
lelaki tu pown setuju...
then dorg pown berkwn...keluar mkn same2...bergurau senda....
smpai satu hari lelaki tu melamar summer tok jd awek die.....
summer x nk!!!
die kate die dah malas nk couple2 lagy dah......die x mau boyfrenz.....
summer pown menolak lamaran lelaki tersebut utk bercouple...
laki tuh mmg dah syg summer mcm nk mati dah.....dah smpai sesak2 nafas...haha
disbbkan kate2 summer yg merobek isi hati die......mereka pown putus kwn..x jumpe2 lagy..
summer pindah kerja tmpt len.....
bak kate org frust menonggeng lah....hehe


slps setahun berlalu,
summer muncul kembali....mereka bertemu dlm keretapi...
sweeettt~
tp summer mcm buat biase jer....pdhal laki neyh mcm nk mampos rindu kat summer...
slps pertemuan kembali itu...
summer menjemput lelaki itu ke rumahnye utk jamuan mkn.....
lelaki itu dgn gembira nye pown bersetuju utk dtg....
apabila smpai di jamuan tersebut...luka yg berdarah di campak lagy dgn garam....
sebentuk cincin sudah tersarong di jari summer...
lelaki itu mmg sgt2 sedey...
teramat sgt...
perempuan yg dicintai nye bakal menjd suri hidup lelaki yg len...
arghhh!!!!=(


dgn hati yg luka lagy berdarah.....lelaki ini berlalu pergi dgn membawa hati yg lara...
maka berpisahlah mereka sekali lagy .......kesian~~~
slps setahun berlalu, ketika lelaki yg malang neyh sdg dudk berehat di sebuah taman......
tiba2 summer dtg...wat terkejut org jer.....
summer duduk di kerusi yg berdekatan dgn lelaki tersebut...
lelaki itu menucapkan tahniah kpd summer krn telah berkahwin...
summer pown menghadiahkan senyuman....
summer perasan yg lelaki itu telah patah hati dgnnye dan die rase amat bersalah....
kemudian die pown berkate kpd lelaki itu...yg amat dicintainye suatu ketika dahulu...


awak2! awak nk tahu tak.....yg saye sbnrnye dulu pernah sgt syg pd awak....
sgt2......
lelaki itu pown hairan...lalu bertanye"habis kenape awak menolak tawaran saye "
summer kemudian berkate..."kalau awak melamar saye utk menjadi isteri awak mesti saye terima"
"mmg lah saye kate saye x nk awak sbg boyfrenz saye....tp saye x ckp saye x nk awak sbg suami"
lelaki itu yg sejak td lemah terus terkedu!
huh???
tau tak....suami summer yg skrg neyh...slps berkwn dgn summer selama setahun...terus die melamar....."UTK MENJADI ISTERI DIE"
lelaki itu pown melopong.....
selepas itu summer pown meminta izin utk pergi...dan mengucapkan selamat tinggal kpd kwn lamenye itu.....kesian~~~melepas.....
barulah lelaki itu sedar yg die telah tersilap langkah.....
dgn rase kecewa yg amat sgt die pown pulang ke rumah utk berehat...
dlm perjlnn pulang ke rumah...die telah berlanggar dgn seorg perempuan.....
perempuan itu pown senyum kpdnye dan menyatakan salam kemaafan kpdnye...
"hyep!!! saye autumn" kate perempuan itu......
dan berlalu pergi.....
lelaki itu telah jatuh cinta sekali lagy....
dan kali ini die tidak mahu tersilap langkah lagy seperti yg berlaku kpd summer.......




so??? kwn2 ape agaknye pengajaran yg boleh kite dpt dpd cerita neyh?
adakah lelaki itu yg perlu dipersalahkan krn x memahami summer?
atau summer yg demand sgt! jual mahal konon?


anda telah diurniakan akal dpd Allah S.W.T...
so??? fikir2 kan lah...hehe~




sekian wslm.....
semoga terhibur ngan cerita ciplak ini....bye~

Saturday, July 17, 2010

Maher Zain - Open Your Eyes [To All Photographer Open Your 'Lens'] - ماه...

MY LIFE+FAMILY+UTP

Bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....


Alhamdulillah..
until now everything goes well,
duet Petronas dah dapat,=p yummmy....haha
dah x de nk nanges2 lagy pasal duet...
just kene struggle mantainkan pointer so dat selaloo dapat dean's list=)
ckp mcm senang je erk...
sekrg neyh foundation bley r....nnt klo dah masok 1st year engineering nnt....
perghhh!!!! pening kepala nk maintainkan dean's list......mau botak kepala(~just joking)
tapi walau ape pown mesti kene semangat.. n nothing impossible...
kene stay focus n jangan fikir soal lain yg asik2 suke menyibok!
atikah kene kuat ...hehe
tp yg bestnye skrg dpt baby baru......(muhammad iman nuf afiq)











suke cium die....comel...haha
tp bkn dpt jumpe selalooo....
bulan 9 nnt baru jumpe balik...huuwaaa~
n then along pown dah kawen .......
dah selesai dah..
perghh...mmg sgt penat organise tok org kawen
yang kelakarnye ....pengantin lelaki bley pengsan2....
sbbnye bkn die saket pown..
tp sbb x cukup tido ....tgk bola....almaklumlah piala dunia..wakakkaaka
lawak2..
kesimpulannya jangan kawen waktu perlawanan piala dunia....hehe
rindunye kat sume kwn2....rindu nk gelak ngan diorg sume....
kdg2 sampai jatuh2 kerusi gelak....adehhh....bdk sharodz lah katekan....
sekolah sume perempuan ape keysah...
tp masalahnye bile dah masok UTP r....
culture shock ckit...dulu sekolah mane ade boys...srg dah byk boys...
bkn x biase...
tp dg2 uhhhh....mcm dah terbiase ckp kuat2...
gelak kuat2..haha
bukan x malu...malu...
tp dah terbiase...hehe
tu yg nk kene buang tabiat buruk neyh!
klo jumpe bdk2 sharodz nnt baru buat balek tabiat buruk....haha
dah x de idea r nak tulis ape lagy.....
idea kontang lak pagi2 buta neyh...haha
k chowz....
wassalam..=)