Sunday, May 29, 2011

reminder:)


Katakanlah: “Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih baik kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan (dari) jihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya.Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang2 fasik.”                                                       
(at-taubah:24)
Maksudnya: Sekiranya kamu lebih mencintai lapan perkara itu iaitu lebih mengutamakan ibubapa, anak-anak, adik-beradik, isteri-isteri, kaum kerabat, harta kekayaan, perniagaandan tempat tinggal yang kamu sukai, daripada mencintai atau mentaati Allah dan RasulNya serta Jihad di jalanNya yang boleh membawa kamu kepada kebahagiaan yang abadi di akhirat, maka tunggu sajalah hukuman daripada Allah, apakah dalam bentuk azab yang segera di dunia ini ataupun azab yang ditangguhkan di akhirat nanti.

Friday, May 27, 2011

BERUSAHA KURANGKAN GELAK

In the name of Allah, The most gracious and The most Merciful...


sbnarnye dah lame dah annoying  ngan kelemahan ni....
tergolong dlm org yg mudah utk gelak merupakan bende yg plg susah utk overcome...
even org tu ckp ckit n org lain tak consider lawak pon...saye boleh ketawa smpai sakit perut.=.='haih
kdg2 tu mmg seksa betul nak tahan ketawa....adeh!usaha tahan...tapi mesti terlepas gak...
mengapakah?mase mak mengandung dulu selalu ketawa ke?nak salahkan mak pulak tikah ni=.='




Dari Abu Hurairah radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Janganlah kalian banyak ketawa, kerana banyak ketawa akan mematikan hati.” (HR. At-Tirmizi dan Ibn Majah, dinilai sahih oleh Al-Albani)

Dari Aisyah isteri Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, bahwa dia berkata:
“Saya tidak pernah melihat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ketawa terbahak-bahak hingga kelihatan tenggorok beliau, beliau biasanya hanya tersenyum.” (Imam al-Bukhari dan Muslim)


rasulullah dah pesan dah jgn suke2 sgt,jgn byk ketawa sgt....
akan cube bermujahadah supaya tak byk ketawa dan bercakap...tikah boleh!
nabi muhammad s.a.w menyuruh kite bercakap bende yg berfaedah je.bukn bende yg laghah.
astaghfirullahalazim ya Allah.T.T


Nabi saw pernah bersabda:
"Barangsiapa tertawa-tawa nescaya melaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawa di dunia nescaya banyak menangis di akhirat."

Peringatan
1.Jangan terlalu suke sgt...kalau banyak menangis dan menyesal kesalahan lagi bagus
2.Jangan gelak sampai dahsyat beno sebab tu bukan sunnah rasulullah.
3.gelak boleh mematikan hati.
4.cmne nak elak gelak?selalu ingat Allah dan mati.
5 Semoga dpt memperbaiki kesalahan dari semasa ke semasa...

rakan-rakan yg rase2 selalu gelak or ade penyakit macam saye...tak nak gelak tapi tak ley tahan...
jom same2 kite berubah....
setiap manusia tu melakukan kesalahan

Setiap anak Adam [manusia] berbuat kesalahan dan sebaik-baiknya orang yang bersalah adalah yang bertaubat. – Hadis riwayat Imam Tirmidzi, no: 2423. 






Monday, May 23, 2011

PENYAKIT ISLAMOPHOBIA

In the name of Allah the most gracious and the most merciful




Islamophobia is prejudice against, hatred or fear of Islam or Muslims.(source:wikipedia)
islamopohobia juga boleh didefinisikan sbg rase fobia terhadap islam samada kpd penganutnye,ajarannye,dan segala yang berkaitan dgn islam.
Ia adalah sejenis penyakit di mana seseorg tu  merasa kurg  sng melihat sesuatu yg berkaitan dgn agama islam tak keysah  la penganut die ke or amalan di dlmnye.
sebenarnye dah lame dah perasan penyakit ni...
tak yah ckp jauh2 la.. Malaysia je pon boleh jadi contoh yg baik utk penyakit ni...


Penyakit islamopohobia ni boleh di bahagikan kpd 3 jenis..
1.islamophobia ke atas non-muslim
2.islamophobia ke atas muslim yg merasa malu  dgn islam (punca:tidak memahami islam)
3.islamophobia ke atas muslim yg menyebabkan kurg rase cinta kpd saudara islam yg lain



penyakit ni makin lame makin teruk..melalui observation saye la..
hari tu balik kampung....n then ade la org masjid dtg dari rumah ke rumah utk menjemput org2 kampung dtg ke masjid utk ceramah agama..
pastu reaksi org kampung mcm nak tak nak je layan dorg...
mereka merasa malu dan jijik dgn org2 mcm tu.
wah! cube kalau datuk2 ke wakil rakyat dtg kampung..bukan main lagi sambut meriah segala bagai...
kalau boleh nak cium-cium tgn datuk tu..
kalau org buat konsert ke?buat fun fair ke?dan2 tu le penuh...tak yah berjemput pon boleh dtg..
smpai carik2 lagi sape yg handle tiket...
ni org ajak pergi masjid ni..smpai dtg ke rumah2 berjemput..subhanALLAH..
betapa ALLAH masih mencintai hambaNYA, masih memberi peluang utk berkunjung ke rumahNYA..


 tu baru satu situasi yg saye nmpk...
dlm situasi lain pulak...
org merasa jijik melihat mereka yg bertudung labuh...
bukan non-muslim je merasa mcm tu..lebih teruk lagi org islam sendiri merasa jengkel melihat org bertudung labuh....
asal org  pakai tudung labuh je,mula lah nak pulau la...bukan geng la...=.='
tu kire ok lagi...jangan smpai anda2 di luar sane menggelakkan mereka2 yg menutup aurat di luar sane...
smpai satu tahap anda boleh tergolong dlm golongan yg mempersendakan agama...
mempersendakan ayat ALLAH...
mempersendakan hukum ALLAH..
 sedar la ckit..
duduk kat bumi ALLAH
hirup udara  ALLAH..
makan rezeki dpd ALLAH...
pinjam nyawa dari ALLAH..
boleh kau mempersendakan ayat-ayat2 NYA..
dosa besar tu sahabat2...dosa mempersendakan agama..



"Selama mana daulah islam belum tertegak,maka seluruh kau muslimin berdosa..."
kalau org yg ade penyakit islamophobia..die tak kan keysah dgn statement kat atas...
malah memandang umat islam yg berjihad utk menegakkan pemerintahan islam semula sbg pengganas...
mereka malu dgn org2 mcm ni..
mereka lebih selesa dgn situasi play safe..
duduk kat rumah..buat ibadah..bace al-Quran...buat amalan sunat..
ape aku peduli orang bukan islam serang saudara2 aku yg lain..
bukan die serang negara aku pon..
come on la...
kalau kampung sblh kene serang....adakah kite akn ckp...biarlahh.bukan kampung aku pon..
uish...ni mmg islamophobia yg tahap kritikal beno..
dah takde rase syg langsung dgn saudara islam yg lain..



Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?
Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (as-saff:10&11)

at least biarlah kite mati dlm keadaan pernah berusaha utk menegakkan kembali pemerintahan islam...
dpd tak menyumbangkan apa2..
ape sumbangan anda utk islam pada hari ini?
ape jihad yg telah anda lakukan sehingga hari ni?
ape jwpn anda sekiranye di tanye pada hari penghitungan nnt?
dlm ayat di atas, jihad harta dan nyawa boleh menyelamatkan kite dari azab neraka yg pedih..
fikir2 kan lah...




Rasulullah SAW : "Hampir tiba satu masa seluruh manusia akan mengerumuni kamu seperti orang yang ingin makan mengerumuni talam hidangan. Sahabat bertanya " Apakah kerana kami sedikit ya Rasulullah? " Maka nabi saw menjawab " Tidak,bahkan bilangan kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih dilautan,dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari musuh kamu,dan Allah mencampakkan penyakit wahan kedalam hatimu". Sahabat bertanya " apakah itu wahan?" nabi menjawab " Cintakan dunia dan takutkan mati" (hadith riwayat Abu Daud).

p/s:peringatan utk diri sendiri dan rakan-rakan...:)





Friday, May 13, 2011

Bayangan itu

In the name of Allah the most gracious and the most merciful.


bersyukur ke hadrat Ilahi kerana telah memberi nafas dan nikmat selagi lagi utk dipinjam pada hari ni..


                                      actually post ni saje je di coret utk mengisi mase lapang..
                                    al maklumlah exam is over!OVER!!!




oppss ok..terlebih excited di situ..
actually habis je exam td tepat jam 5 ptg....smpai je kat tempat parking kereta ternampaklah seorg kanak-kanak berlari2 kat situ..
Allah..sebijik mcm adik aku....
Allah rindunye kat beliau....:'(

 rindu kat si kecik ni....tp yg nmpk kat parking td bukan mcm muke die laaaa..mcm muke yg second last..this is my little bongsu....hyperactive die ni..panjat kerusi..panjat meja,..katil semua..habis die nak panjat...tak boleh lepas langsung...lepas je hilanglah die main panjat2..love to see him smiling and laughing..arghh!! comelnyeee..geram je denga die gelak kat handfon...siap ko akak balik nnt..

haaaa..yg nampak tadi mcm muke die ni...tersentap jantung tgkk..adik aku dtg UTP ke?ouh itu satu kebohongan....kalau die dtg UTP dah sah2 bergegar blok denga die jerit..ok i'm going crazy missing both of them...even nakal mcm mane pon..akak kamu ni masih rindu jgk..
wondering what's going on in melaka.....dah masuk 5 bulan tak menjejakkan kaki ke melaka...
dah kabur dah wajah2 mereka....
looking  forward for this 20 may...i'm going back!!hooyeah!! even just for four days..*berniat ponteng kuliah sehari atau dua hari..HAHA
family dah pindah melaka balik last week..
sayonara damansara,selangor...
starting a new life again in melaka...
berharap perpindahan ni akan membawa kebahagian kpd mak dan ayah...
stress ouh duk kl....paham2 je la..mcm2 masalah..
lagipon kat kl ayah sibuk sgt2...kat melaka tak byk kes  sgt..so bolehlah die relaks2 ckit...

tu je kot nak nyonteng..
p/s:rindu semua la..:)

Tuesday, May 10, 2011

SAJE JE UPDATE:)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..


Alhamdulillah final exam for first year first sem hampir tamat..
sedar tak sedar dah nak abis sem dah..OMG..
pehh...time final mmg pening ouh.....tunggang terbali study..
tapi nasib dpt rakan2 yg hebat! thanx to Norhanisah Zubir,Syahirah Nazri,Nabila Syahira,Aisyah Kelly,and omel2 Syazana rozaidy*betul ke aku eja name ayah ko?haha
best study group ngan korg..
result final ape jadi wallahua'lam la kan...yg penting dah usaha yg termampu..
hanye mampu berserah padaNYA.:)


kdg2 mase study tu bile fikir2 mmg mcm ni ke keje engineer..awat serabut beno ni..
byk beno,berselirat...tapi mane ade bende yg senang dlm dunia ni en...even jd cleaner pon penat...haha
kuatlah wahai semua yg merasakan ape yg saye rasekan yg belajar semakin susah...
ni baru je setitik dari ilmuNYA..SUBHANALLAH betapa luasnye ilmu pencipta.
Alhamdulillah ade rakan2 yg supportive dan semangat kerjasama yg kuat...
ouh..tak lupe gak pade tok guru besar!Sifu Wong Yee Jie..hehe..dah byk membantu..THANX..
syg korg semua...ok gtg nak tgk muvi..hehe..muah.muah.muah.